PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241979
7,5 62 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Najwieksza wada filmu jest jego stronniczosc: nie mi tu oceniac gen. Franko, ale sposob w jaki zostali przedstawieni jego zwolennicy jest zenujacy: czarno-bialy swiat, w ktorym ludzie po prawej stronie sa zli, a po lewej dobrzy.

Nieotrzebne epatowanie przemoca: pod wzgledem brutalnosci dzielo to dorownuje amerykanskim filmom klasy b, a moze nawetprzerasta je; w koncu nie zawsz dane jest nam zobaczyc zabicie czlowieka butelka.....

Wielka zaleta filmu jeest sam pomysl na scenariusz: polaczenie rzeczywistosci dyktatury, z basniowym swiatem dziecka- zwrocie uwage ze nawet ten drugi jest brzydki i okrutny - stwory z pierwszego i drugiego zadania sa obrzydliwe, czyzby przed okrucienstwem swiata doczesnego nie juz uciec di basni?

wesoly_romek

No więc po pierwsze nie wiadomo czy ludzie po prawej też są źli. Po drugie brutalny musi być, bo ani ja ani pewnie nikt inny nie wyobraża sobie wojny bez brutalności.także zastanów sie chłopie co piszesz.

michalzawiski

Opowieści z Narnii dla starszych dzieci?
Niesamowity film, pokazuje okrucieństwo wojny widziane oczami dziecka, nisamowicie zrealizowany. Bez zbędnego patosu, a jednak jest tak wzniosły...! I co, brutalność dorównuje filmom klasy b. Po pierwsze, eojna jest bardziej brutalna, niż Ci się chyba zdaje. Ten film tylko w pewnym stopniu oddaje cierpienie ludzi dotkniętych wojną! A po drugie, Ty chyba nie widziałeś filmów klasy b, tych naprawdę brutalnych, jeśli chcesz porównywać, to obejżyj the pig, Violent shit, august underground's, faces of gore. Chociaż te filmy mogą być dla Twojego wieku nieco zbyt drastyczne! Aha, i jeszcze jedno, myślisz, że w tym filmie wszystko było takie czarno-białe, a zastrzelenie człowieka, który właściwie się poddał?

ocenił(a) film na 6
MR_ciachciach

"Opowieści z Narnii dla starszych dzieci?"

Opowiesci z Narni, maja bibilijny przekaz i prawicowa wymowe.Labirynt Fauna jest wedlug mnie lewicowy: ojciec dziewczynki symbolizuje gen. Franko.

"Niesamowity film, pokazuje okrucieństwo wojny widziane oczami dziecka, nisamowicie zrealizowany. Bez zbędnego patosu, a jednak jest tak wzniosły...!"

To twoje zdanie, masz do niego prawo, chociaz okrucienstwo wojny, widziane oczami dziecka pokazywal tez film "zycie jest piekne"- praktycznie zero przemocy, a jednak jakie przeslanie.

"I co, brutalność dorównuje filmom klasy b. Po pierwsze, eojna jest bardziej brutalna, niż Ci się chyba zdaje.

Kto to jest eojna?

"Ten film tylko w pewnym stopniu oddaje cierpienie ludzi dotkniętych wojną! A po drugie, Ty chyba nie widziałeś filmów klasy b, tych naprawdę brutalnych, jeśli chcesz porównywać, to obejżyj the pig, Violent shit, august underground's, faces of gore."

Nadmiar brutalnosci zwasze jest moim zdaniem klasy b.

"Chociaż te filmy mogą być dla Twojego wieku nieco zbyt drastyczne!"

A ile ja mam lat twoim zdaniem?

"Aha, i jeszcze jedno, myślisz, że w tym filmie wszystko było takie czarno-białe, a zastrzelenie człowieka, który właściwie się poddał?"

Mozesz napisac ktora scene msz dokladnie na mysli?
Jak juz napisalem ten film jest moim zdaniem megastronniczy, zdania nie zmienie.

ocenił(a) film na 6
michalzawiski

"Po drugie brutalny musi być, bo ani ja ani pewnie nikt inny nie wyobraża sobie wojny bez brutalności.także zastanów sie chłopie co piszesz."

To nie jest film wojenny, akcja dzieje sie juz po objeciu wladzy przez Franko, ale to i tak nie ma znaczenia: aby ukazac zlo wojny, czy jak w tym pzrypadku dyktatury, nie traeba epatowac przemoca: cala sztuka polega na tym, zeby pokazac brutalnosc, uzywajac jak najmniej tej brutalnosci.

"No więc po pierwsze nie wiadomo czy ludzie po prawej też są źl"

Ludzie po prawej stronie sa pokazani w zdecydowanie gorszym swietle niz ci po lewej. Moim zdaniem ten film jest bardzo tendencyjny, ale to tylko moje zdanie.

wesoly_romek

to nie jest film wojenny to fakt. Wojna jest tu tylko tłem, a po za tym weź mnie chłopie nie rozśmieszaj jak ty chcesz pokazać wojne czy dyktature bez( a raczej jak najmniej) przemocy no po raz kolejny powtarzam zastanów się co piszesz. przecież właśnie chodziło o te brutalność, o pokazanie jak zło wpływa na psychike dziecka. to raz. drugie nie wydaje mi się żeby ludzie po prawej stronie byli pokazani w złym swietle, bo tylko z ust Vidala pada stwierdzenie , że to komuniści. trzecie oglądałem film "Życie jest piękne " i nie przypominam sobie , żeby ten film pokazywał okrucieństwo wojny widziane oczami dziecka. Labirynt fauna nie jest ani lewicowy ani prawicowy. ten film nie ma nic wsppólnego z polityką.wiem, zę sie powtarzam, ale zastanów sie co piszesz bo sie tylko ośmieszasz. pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
michalzawiski

"jak ty chcesz pokazać wojne czy dyktature bez( a raczej jak najmniej) przemocy no po raz kolejny powtarzam zastanów się co piszesz"

Nie napisalem, ze tego rodzaju filmy nalezy tworzyc bez przemocy, ale nalezy ją stosowac z rozwaga.Moim zdaniem granice brutalnosci, zostaly w "labiryncie" przekroczone np. postac przybranego ojca dziewczynki jest przerysowana, w moim odczuciu zbyt brutalna.

"drugie nie wydaje mi się żeby ludzie po prawej stronie byli pokazani w złym swietle, bo tylko z ust Vidala pada stwierdzenie , że to komuniści"

Moim zdaniem ludzie po prawej sa pokazani w zdecydowanie zlym swietle: symbolem prawicy i rezimu Franko jest wedlug mnie kapitan Vidal.

"oglądałem film "Życie jest piękne " i nie przypominam sobie , żeby ten film pokazywał okrucieństwo wojny widziane oczami dziecka."

To twoim zdaniem co pokazuje jak niie okrucienstwo? radosc wojny?

"Labirynt fauna nie jest ani lewicowy ani prawicowy. ten film nie ma nic wsppólnego z polityką"

I tu sie mylisz, w filmie tym poruszane sa np. kwestie takie jak aborcja: kapitan Vidial, wiedzac, ze zona moze umrzec przy porodzie, woli ratowac potoka, niz malzonke.

wesoly_romek

czy ty naprawde nie rozumiesz, że brutalność jest w tym filmie po to , żeby dotrzeć do widza.czy to tak trudno zrozumieć? Tak wogóle prawica to była opozycja nie wiem czy zauważyłes, coś takiego jak u nas solidarność.to dwa . trzecie to , że "życie jest piękne" opowiada o holocauscie i nigdzie nie ma w tym filmie dziecka. czwarte najwyraźniej nie znasz znaczenia słowa "aborcja". Aborcja to znaczy zabicie płodu, a sam napisałeś, że vidal woli ratować potomka niż żone, wiec nie ma tu mowy o żadnej aborcji.piąte aborcja to nie polityka.szóste po raz kolejny powtarzam ten film nie jest ani prawicowy ani lewicowy , tofilm fantasy, więc przestań sie chłopie ośmieszać pisząc takie bzdury

michalzawiski

No, oka, widzę, że pan wesoły jest chyba nico za młody do takich rozmów!
Wiem lepiej o swoich byłędach niż ty sam, więc z łaski swojej nie czepiaj się moich błędów ortograficznych, bo to dziecinada!
I ta dziecinada widzę warunkuje Twoje poprzednie wypowiedzi!
Brutalność jest zawsze na miare klasy b.
W takim razie uważasz, że filmy pokroju "Saving Private Ryan" czy "Se7en" są filmami klasy B. WAKE UP! Lepiej kłamać, że wojna jest pełna patosu i dotyka jedynie żołnierzy!
"Opowieści z Narnii" to kiepskie, wysokobudżetowe i komercyjne filmidło!
Podobnie z resztą jak Potter! Możemy wrzucić to do jednego worka!
Tey, a może powierz mi jeszcze, skoro tak lubisz kolorki, że ciężka filmografia Bergmana nadaje się do klasy B???

ocenił(a) film na 10
MR_ciachciach

eidentnie kolejny koles chory na polityke. w dodatku stoji po złej stronie. ja tam jestem lewakiem i mi sie film podoba.
to oczywiscie zart>
a co do przekraczaniu granicy w ukazuwaniu przemocy. stary na jakim swiecie zyjesz. slyszales o horrorach francuskich,np o martyrs. serdecznie polecam to bedziesz wiedzial o co chodzi.
i prosze nie osmieszaj sie wytykajac ludziom literówki, bo rozmowa z toba stanie sie bardzo trudna

ocenił(a) film na 6
duende_2

"eidentnie kolejny koles chory na polityke. w dodatku stoji po złej stronie. ja tam jestem lewakiem i mi sie film podoba.
to oczywiscie zart>
a co do przekraczaniu granicy w ukazuwaniu przemocy. stary na jakim swiecie zyjesz. slyszales o horrorach francuskich,np o martyrs. serdecznie polecam to bedziesz wiedzial o co chodzi.'

Kapitalne sa te wasze argumenty: nie podoba sie- jestes dziecinny, prawicowy,chory, na jakim swiecie zyjesz.
Kazdy ma swoj gust, swoje zdanie, a wiekszym problem niz przemoc w tym filmie jest panujaca w Polsce nieumiejetnosc poszanowania wypowiedzi innych.

"i prosze nie osmieszaj sie wytykajac ludziom literówki, bo rozmowa z toba stanie sie bardzo trudna"

Nie wytykanm nikomu literowek, nie zrozumialem na poczatku o co chodzii temu kolesiowi.A jezeli ja moge Cie o cos porsic, to o to bys nie wyrabiala sobie zdania o kims po raptrm 4 wypowiedziach.

ocenił(a) film na 6
MR_ciachciach

"Wiem lepiej o swoich byłędach niż ty sam, więc z łaski swojej nie czepiaj się moich błędów ortograficznych, bo to dziecinada!
I ta dziecinada widzę warunkuje Twoje poprzednie wypowiedzi! '

Nie wytykam Ci literowek, nie zrozumialem po prostu o co chodzi:"Po pierwsze, eojna jest bardziej brutalna, niż Ci się chyba zdaje.- wiec masz na mysli wojne? Ten film nie jest o wojnie, tylko o dyktaturze. To smieszne, ze po kilku moich wypowiedziach, wyrobiles sobie zdanie na temat mojego wybrazenia wojny. Rozumiem tez ze sam jestes zolnierzem, albo uczestniczyes w wojnie skoro piszesz w stylu:"eojna jest bardziej brutalna, niż Ci się chyba zdaje"

"I ta dziecinada widzę warunkuje Twoje poprzednie wypowiedzi!
Brutalność jest zawsze na miare klasy b."

Umiejetnosc czytania ze zrozumieniem: napisalem-"Nadmiar brutalnosci zwasze jest moim zdaniem klasy b." Nie mam nic przeciw brutalnosci w takich filmach, jednak moim zdaniem trzeba proporcje.
Od kiedy tez wyznacznikiem doroslosci jest przyzwolenie na agresje? Masz jakis wypaczony obraz tego co jest dziecinne, a co nie.

""Opowieści z Narnii" to kiepskie, wysokobudżetowe i komercyjne filmidło!
Podobnie z resztą jak Potter! Możemy wrzucić to do jednego worka!"

Na ten temat juz sie wypowiiedzialem.

"Tey, a może powierz mi jeszcze, skoro tak lubisz kolorki, że ciężka filmografia Bergmana nadaje się do klasy B???"

Zanim sie wypowiesz jakie filmy lubie(twoim zdaniem kolorki), sprawdz moze lepiej moj profil: tak sie sklada, ze niektore filmy Bergmana mam wsrod ulubionych.

ocenił(a) film na 6
michalzawiski

"czy ty naprawde nie rozumiesz, że brutalność jest w tym filmie po to , żeby dotrzeć do widza.czy to tak trudno zrozumieć?"

A cz Ty nie rozumiesz, ze sa rozni widzowie i do niektorych cos takiego nie dociera.

"Tak wogóle prawica to była opozycja nie wiem czy zauważyłes, coś takiego jak u nas solidarność."

Dobrze wiedziec, ze bylo u nas cos takiego jak solidarnosc.

"życie jest piękne" opowiada o holocauscie i nigdzie nie ma w tym filmie dziecka"

Obejrzyj ten film jeszcze raz.

"najwyraźniej nie znasz znaczenia słowa "aborcja". Aborcja to znaczy zabicie płodu, a sam napisałeś, że vidal woli ratować potomka niż żone, wiec nie ma tu mowy o żadnej aborcji"

Rozmowa pomiedy kapitanem a doktorem, odbyla sie, gdy jego zona byla jeszcze w ciazy. Zostal tu poruszony problem ratowac dziecko, czy ratowac matke.

"piąte aborcja to nie polityka"

Moim zdaniem to jednak polityka.

"film nie jest ani prawicowy ani lewicowy , tofilm fantasy, więc przestań sie chłopie ośmieszać pisząc takie bzdury"

Ja ten film odebralem zupelnie inaczej i nie chce mi sie juz dyskutowac, co mialem napisac, napisalem.

wesoly_romek

No tak, czyli jednak żeczywiście polityczne dzieciątko!
Nie wiem, czemu cały czas nas cytujesz, to tylko robi bałagan, a chyba łatwo się domyśleć po odpowiedzi, czego ona dotyczy, ale to akurat drobiazg!
Wiesz, jak mówisz coś takiego jak "co to eojna", to chyba mam prawo przypuszczać, że sobie kpisz! Tak jak wielu mądrych, którzy potrafią pokazać zęby jedynie przez internet! Cóż, aborcja to polityka, tak, mówisz jak nasi wspaniali politycy! Aborcja, to głównie problem moralny!
A teraz pozwole sobie zacytować:
"najwyraźniej nie znasz znaczenia słowa "aborcja". Aborcja to znaczy zabicie płodu, a sam napisałeś, że vidal woli ratować potomka niż żone, wiec nie ma tu mowy o żadnej aborcji
Rozmowa pomiedy kapitanem a doktorem, odbyla sie, gdy jego zona byla jeszcze w ciazy. Zostal tu poruszony problem ratowac dziecko, czy ratowac matke."
Co nie zmienia faktu, że nie było tutaj ani słowa o aborcji!
Co do tego żołnierza, pozwól, że nie będe mówił Ci o tym, jak wojna dotknęła moją rodzinę i co w życiu zdążyłem zobaczyć! I gówno Cię to obchodzi!
Jasne, każdy może mieć swoje zdanie. I olał bym to, gdyby nie konsekwencje, jakie często z tego wynikają! Ale to akurat Ciebie nie dotyczy, pooglądałem chwilę filmy, jakie oceniałeś, i oceny są adekwatne do filmu, naprawdę, oczywiście czasem mogę się nie zgodzić, ale generalnie.... Tyle że Ty mówisz o nadmiarze brutalności w tym filmie!
Zapraszam do obejrzenia filmu Violent Shit, Augustus Undergroun, Cannibal Holocaust, czy w końcy Face of Gore, które przedstawia jedynie materiały zebrane podczas wizyt w miejscach wypadku (okrutne realia).
Tyle że do nic w porównaniu z wojną, nie trzeba widzieć, wystarczy poczytać relację z przebiegu wojny ludzi dotkniętych ową wojną! Wystarczający dowód na to, że wojna nie jest taka, jaką przedstawiają nam dzisiejsze filmy, większość dzisiejszych filmów! Natomiast kiedy się zobaczy, nie ma się żadnych wątpliwości!
A jeśli chodzi o tą stronniczość, to przepraszam, jak zwolennik ma nie być zwolennikiem! Może chodziło Ci o to, że żołnierze byli stronniczy, ale tego do końca nie możemy wiedzieć, wiesz, żołnierze tutaj byli jedynie tłem, film dotyczył głównie ofelii!
Kolejny cytat:
"Korzystając z baśniowych rekwizytów reżyser stworzył bowiem niezwykle brutalną, okrutną, ale również przerażająco realną opowieść o jednym z najtrudniejszych okresów w hiszpańskiej historii"
Jest to cytat który doskonale obrazuje film, cytat recenzenta, z którym w pełni się zgadzam!
Wątek bąsniowy został tu trochę potraktowany jako narzędzie do zobrazowania postawy dziewczynki wobec świata!
Porównywanie do Narnii Labiryntu, heh.
Taka mała parafraza:
"Alien" to takie "Star Wars" dla starszych dzieci!

"czy ty naprawde nie rozumiesz, że brutalność jest w tym filmie po to , żeby dotrzeć do widza.czy to tak trudno zrozumieć?
A cz Ty nie rozumiesz, ze sa rozni widzowie i do niektorych cos takiego nie dociera."
Zgadzam się, smutna prawda!

ocenił(a) film na 6
MR_ciachciach

"Po pierwsze, eojna jest bardziej brutalna, niż Ci się chyba zdaje."

Twoj problem polega na tym, ze to nie jest film wojenny, ani o wojnie nie opowiiada: akcja toczy sie po objeciu wladzy przez Franko, wiec juz po zakonczeniu wojny domowedj. Daruj wiec sobie te komentarze na temat wojny, bo to film o dyktaturze.
Moim zdaniem, niektore brutalne sceny sa zupelnie zbedne np. zabicie butelka niewinnego chlopa butelka, ale ti tylko moje zdanie do ktorego mam prawo.

Jezelio chodzi o aborcje to w filmie pojawia sie problem: ratowac zycie matki, czy ratowac zycie jeszcze nienarodzonego dziecka - jest wiec poruszona kwestia zabicia plodu. Piszesz ze aborcja to problem moralny- to nie tylko problem moralny, bo tak sie sklada, ze w naszym kraju aborcja jest karalna.

"Alien" to takie "Star Wars" dla starszych dzieci!

Nawiazujesz do tytułu mojego postu, "Opowieści z Narnii dla troche starszych dzieci;)" - wiesz co znaczy ;) ?- Zeby potraktowac go z pzrymruzeniem oka. A Ty nawet nie czytales poowiesci, tylko ogladale ekarnizacje i zrobiles wielka wrzawe. No i teksty w stylu polityczne dzieciatko daruj sobie- to ma byc dyskusja?

"No tak, czyli jednak żeczywiście polityczne dzieciątko!
Nie wiem, czemu cały czas nas cytujesz, to tylko robi bałagan, a chyba łatwo się domyśleć po odpowiedzi, czego ona dotyczy, ale to akurat drobiazg!
Wiesz, jak mówisz coś takiego jak "co to eojna", to chyba mam prawo przypuszczać, że sobie kpisz! Tak jak wielu mądrych, którzy potrafią pokazać zęby jedynie przez internet! Cóż, aborcja to polityka, tak, mówisz jak nasi wspaniali politycy! Aborcja, to głównie problem moralny!
A teraz pozwole sobie zacytować:
"najwyraźniej nie znasz znaczenia słowa "aborcja". Aborcja to znaczy zabicie płodu, a sam napisałeś, że vidal woli ratować potomka niż żone, wiec nie ma tu mowy o żadnej aborcji
Rozmowa pomiedy kapitanem a doktorem, odbyla sie, gdy jego zona byla jeszcze w ciazy. Zostal tu poruszony problem ratowac dziecko, czy ratowac matke."
Co nie zmienia faktu, że nie było tutaj ani słowa o aborcji!
Co do tego żołnierza, pozwól, że nie będe mówił Ci o tym, jak wojna dotknęła moją rodzinę i co w życiu zdążyłem zobaczyć! I gówno Cię to obchodzi!
Jasne, każdy może mieć swoje zdanie. I olał bym to, gdyby nie konsekwencje, jakie często z tego wynikają! Ale to akurat Ciebie nie dotyczy, pooglądałem chwilę filmy, jakie oceniałeś, i oceny są adekwatne do filmu, naprawdę, oczywiście czasem mogę się nie zgodzić, ale generalnie.... Tyle że Ty mówisz o nadmiarze brutalności w tym filmie!
Zapraszam do obejrzenia filmu Violent ***, Augustus Undergroun, Cannibal Holocaust, czy w końcy Face of Gore, które przedstawia jedynie materiały zebrane podczas wizyt w miejscach wypadku (okrutne realia).
Tyle że do nic w porównaniu z wojną, nie trzeba widzieć, wystarczy poczytać relację z przebiegu wojny ludzi dotkniętych ową wojną! Wystarczający dowód na to, że wojna nie jest taka, jaką przedstawiają nam dzisiejsze filmy, większość dzisiejszych filmów! Natomiast kiedy się zobaczy, nie ma się żadnych wątpliwości!
A jeśli chodzi o tą stronniczość, to przepraszam, jak zwolennik ma nie być zwolennikiem! Może chodziło Ci o to, że żołnierze byli stronniczy, ale tego do końca nie możemy wiedzieć, wiesz, żołnierze tutaj byli jedynie tłem, film dotyczył głównie ofelii!
Kolejny cytat:
"Korzystając z baśniowych rekwizytów reżyser stworzył bowiem niezwykle brutalną, okrutną, ale również przerażająco realną opowieść o jednym z najtrudniejszych okresów w hiszpańskiej historii"
Jest to cytat który doskonale obrazuje film, cytat recenzenta, z którym w pełni się zgadzam!
Wątek bąsniowy został tu trochę potraktowany jako narzędzie do zobrazowania postawy dziewczynki wobec świata!
Porównywanie do Narnii Labiryntu, heh.
Taka mała parafraza:
"Alien" to takie "Star Wars" dla starszych dzieci!"

wesoly_romek

weź przeczytaj wreszcie definicje słowa "aborcja" i nie wyjeżdzaj mi z tekstami, że aborcja to polityka, tym bardziej , że w filmie nie mowy o aborcji, aborcja to kwestia moralności jak kolega poniżej napisał. Labirynt nie ma nic wspólnego z polityką ile razy mam ci jeszcze powtarzać nie ośmieszaj się. nie chce ci się gadać bo porostu masz słabe argumenty, które z łatwością potrafie obalić i na dodatek czepiasz liteówek , bo nie masz czego, a dobrze wiesz, że mam racje. pojmij wreszcie jedno kino fantasy nie , nie miało i nigdy nie będzie miało nic wspólnego z polityką, no coż, ale ludzie ,którzy nie rozumią filmu zawsze wynajdą jakieś tandetne argumenty

ocenił(a) film na 6
michalzawiski

Nie obaliles ani jednego moijego argumentu. Labirynt to film w pewnym stopniu polityczny, po ukazuje konfikt, ktorego skutki odczuwalne sa w Hiszpanii do dzis, to nie jest zwyly film fantasty: jezeli nie dostrzegles jego kontekstu politycznego, to znaczy, ze nie zrozumiales go do konca..Jezeli chodzi o Ciebie to nie przyczepilem sie do zadnej Twojej literowki, ale widzocznie brak ci argumentow skoro piszesz cos takiego.

Nie chce mi sie juz z wami dyskutowac, wyrazilem swoja subiektywna opinie do ktorej mam prawo.Co to wogole za dyskusja w ktorej padaja slowa: " polityczne dzieciatko", chory na polityke itd.Piszecie, ze ja jestem politycznie chory, a wypowiadacie sie sami jak politycy: kai kraj tacy politycy.

wesoly_romek

No niestety, smutna prawda, jaki kraj, tacy politycy! Ale takie słowa możesz usłyszeć od kogoś, kto nie wie nawet, jakiego mamy prezydenta obecnie!
Ty natomiast chyba kompletnie nie zrozumiałeś tego filmu, skoro nadal twierdzisz, że to film fantasy, niezwykły, bo niezwykły, ale nadal fantasy!
Tak się składa że czytałem "Opowieści z narnii", jedynie część cyklu, bo nie mogłem wytrzymać! No i jest to bajka, jak każda inna! Może do końca jej nie zrozumiałem, pewnie bardziej by do mnie trafiła jakieś 20 lat temu, ale z klocków lego też wyrosłem!
Co to za dyskusja, w której piszesz, że nie czytałem narnii(chyba lepiej wiem, co czytałem), czepiasz się literówek(kompletnie infantylne, ale to tylko śwaidczy o Tobie)!
I uważasz, że aborcja to problem polityczny, tak, a kogo on bardziej dotyczy, polityków, którzy nic tylko się kłócą, czy może matki, która zmuszona przez życie być może jest zmuszona do aborcji, i ma dylematy, gwarantuje Ci, że bynajmniej nie polityczne, a moralne!
Poza tym w filmie nie było problemu: ratować życie matki czy dziecka, tylko ratować życie dziecka kosztem matki!
Wojna Światowa trwała do czterdziestego piątego!
Poza tym skończyła się wojna domowa o panowanie Franco, zaczęła się wojna o to, czy franco będzie rządził w hipsznii! Film wojenny wcale nie musi pokazywać wielkich bitew żeby pokazać samą wojnę! W wojnie najokrutniejsze jest właśnie to, że dotyka ona kobiety, starców, dzieci, ludzi praktycznie bezbornnych! I własnie ten film pokazuję tą najciemniejsżą stronę wojny!
I wiem, że masz prawo do tego, żęby wyrażać swoją ocenę, kto Ci jej zakazuję?
Tylko co z tego?

wesoly_romek

dobrze wiesz, że obaliłem i że mam racje Labirynt nie jest jest filmem politycznym pojmij to wreszcie. chodziło o pokazanie jak krucha jest psychika dziecka, naprawde aż tak ciężko to zrozumieć. wiec nie mów mi, że ja filmu nie rozumię, jak ty go nie rozumiesz. nie masz sie do czego przyczepić to na siłe wyciągasz jakieś argumenty i wyjeżdzasz mi tu z polityką."polityczne dzieciątko" ktoś cie tak nazwał , bo szukasz polityki w filmie , w którym jej nie ma. zagadzam sie z tym, że wyraziłeś swoją subiektywną opinie no i właśnie "subiektywną " zamiast obiektywnej. masz racje z tym , że nie jest to zwykłe kino fantasy, jest niezwykłe, a ja bym powiedział nawet , że to jest film dla bardzo wrażliwych ludzi.