PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241978
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

po obejrzeniu zwiastunu strasznie sie napalilem na ten film, najbardziej z powodu tego potwora z oczami na rekach. myslalem ze film jest w takim przygodowo-horrorowatym klimacie. obejrzalem film i jak dla mnie bieda. nie wiem za co film dostal te nominacje i dlaczego ma tak wysoka ocene.

ocenił(a) film na 10
demels

na pewno nie za tego:"potwora z oczami na rekach". :P
sa ludzie ktorzy wiedza na co chodza do kina i czego sie po filmie spodziewac. i dla takich ludzi sa tego typu filmy. nastepnym razem radze poczytac co neico o filmie , ty zaoszczedzisz pieniadze na bilet a tacy jak my zaoszczedza nerwow i kalwiatury zeby odpisywac...

Godsmak

Wcale nie, ja chcę wiedzieć jak najmniej o filmie przed tym jak go obejrzę. Miałem wiele zepsutych seansów przez to, że jakiś wielce inteligentny recenzent wcześniej pozbawił mnie tej przyjemnosci bycia zaskoczonym :).

ocenił(a) film na 10
Thin_man

nikt nie kaze ci czytac streszczenia filmu. ale mozna przeczytac opinie na jego temat. to nie boli i tajemnicy zdradzac nie musi.

Godsmak

Rzeczywiście, odtąd będę tak robił. Nie będę już musiał myśleć, bo mądry człowiek zrobi to za mnie. Co za ulga. Bo przecież jaka to radość: kształtowanie najpierw własnej opinii, a dopiero potem konfrontowanie jej z innymi? Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
Thin_man

jesli jestes az tak podatny na uwagi innych to spoko, wspulczuje. ja tam lubie wiedziec na co mam zwrocic uwage w filmie i zestawic ocene kogos innego ze swoja. a jak widze duzo opini typu:"szmira, nie zblizac sie do filmu" - to udaje mi sie nawet zaoszczedzic troche drobnych dzieki opinii, jak to nazwales, "madrego czlowieka". ale jak wolisz tracic pieniadze a potem sie wkurzac na zmarnowany czas i nie tylko to prosze bardzo. droga wolna. tylko licz sie potem z ostra krytyka, jesli na forum napiszesz, ze film ci sie nie spodobal, bo myslales ze bedzie tam wiecej "potworkow" i film bedzie horrorem a nie byl, nie podajac przy tym konkretniejszych argumentow. nikt cie nie bedzie traktowal powaznie z tak wysublimowanymi tekstami.

Godsmak

"jesli jestes az tak podatny na uwagi innych to spoko, wspulczUje."

dziękÓję

"ja tam lubie wiedziec na co mam zwrocic uwage w filmie"

to dobrze, że nie unosisz się nad lepiej myślącymi i sam nie kalasz swojej opinii własną, gorszą myślą. to byłoby zuchwałe. mnie brak pokory.

"i zestawic ocene kogos innego ze swoja"

no i skoro już zwracasz uwagę na to, co ludzie lepiej myślący Ci wskazali, jesteś usatysfakcjonowany, że skoro myślisz tak jak oni, no to myślisz tak samo dobrze i wszystko jest pięknie. brawo, jesteś prawie intelektualistą.

"jesli na forum napiszesz, ze film ci sie nie spodobal, bo myslales ze bedzie tam wiecej "potworkow" i film bedzie horrorem a nie byl"

myślałem, że to osoby znające opinie mądrych ludzi przed seansem mają więcej oczekiwań, ale widocznie się znowu mylę.

"nie podajac przy tym konkretniejszych argumentow."

no tak, bo przecież argumenty, na które sam bym wpadł po obejrzeniu filmu są niczym w porównaniu z argumentami ludzi lepiej myślących.

dziękuję za mądrość, która spłynęła na mnie, człowieka prostego, po przeczytaniu Waszmości komentarza. wynika z niego także, że spoufaliłem się zbytnio opowiadając o swojej śmiesznej teorii czerpania radości z oglądania filmów, bo jest ona jedynie marnością w porównaniu z radością powtarzania słów ludzi światłych. Z pewnością, gdybym jednego z nich spotkał ucieszyłoby go bardziej, że umiem powtórzyć, to co napisał, zamiast zaprezentowania mu swoich własnych odczuć i przemyśleń (o ile można powiedzieć, że myślę), bo przecież wtedy mogło by się okazać, że na dany film można spojrzeć zupełnie inaczej (o zgrozo).

kłaniam się nisko

ocenił(a) film na 10
Thin_man

mysle ze czas zakonczyc dyskusje, bo widze ze masz jakas obsesje na punkcie "swiatlych ludzi". jakas mania nizszosci czy co? nie chcesz czytac opisow, nie czytaj, twoja sprawa - nikt ci nie kaze. jesli inteligentni ludzie ci az tak przeszkadzaja, to ich unikaj, pozyjesz dluzej. ja nie zaliczam sie do super inteligenta,raczej przecietnego maniaka kinowego, ale lubie miec wlasne zdanie i lubie je konfrontowac z opiniami innych. ty chyba lubisz miec swoje zdanie i lubisz miec swoje zdanie. a jak ktos juz cos napisze innego niz ty, to sie popisuje inteligencja. bosh. z mojej strony tyle.
disconnected

ocenił(a) film na 2
Godsmak

Thin_man - popieram
Godsmak - lame:P

ocenił(a) film na 2
tomeczek_r

Film może sie podobać fanom historii II wojny, a w Hiszpani pewnie jest ceniony tak jak "Pianista" u nas, dotyczy w końcu ich kraju <- to na tyle jeśli chodzi o historyczna cześć filmu. Natomiast cześć fantastyczna jest o wiele za skąpa dla fanów kina SF czy Fantasy, pomimo znakomitych efektów specjalnych odradzam ten film maniakom tego gatunku.

Ogólnie po obejrzeniu odniosłem wrażenie mixu wymienionego wcześniej Pianisty i gry komputerowej American McGee's Alice, co jak dla mnie średnio do siebie pasuje:P

ocenił(a) film na 10
demels

Oczekiwałeś łatwego,potworkowatego horroru,a tu niestety trzeba było pomyśleć i poczuć smak kina ,ale porażka nie?

użytkownik usunięty
Iluvatar

A ja poszedlem do kina bo zobaczylem na filmwebie, ze ten film ma bardzo wysoka ocene. Zabralem znajomych. Przyznaje - film jest bardzo dobry. Ale wszyscy zgodzilismy sie z tym, ze nie wart takich podniet. Po pierwsze i co najwazniejsze: film nie nadaje sie dla dzieci, a osob doroslych nie bawi juz faun na nieruchomych prawie kopytach. Efekty specjalne 1sza klasa, szczegolnie szycie rozcietego policzka oraz wrozka pod postacia latajacego robala. Dobre aktorstwo, szczegolnie ten faszysta. Film jednak wylatuje "drugim uchem" i mimo, ze jestem tuz po seansie bardziej mysle o polskim, przecietnym filmie ktory ogladalem wczoraj ("Chaos") niz o tej bajce. Labirynt jest idealny dla Potterowcow, Narniowcow i innych 12-latkow, gdyby tylko wycieli te brutalne sceny. Glosuje 1/10 tylko po to aby zanizyc bardzo przereklamowujaca (sic! co za slowo :) ocene na filmwebku. :)

ocenił(a) film na 10

Przynajmiej konkretna opinia. co kto woli. chociaz nie zakwalifikowalbym tego filmu dla potterowcow. chyba ciut za ostre sceny i za malo basni w porownaniu do realnosci w tym filmie.

użytkownik usunięty
Godsmak

Jeszcze dodam ze plakat jest fatalny, zwrocilem na film uwage tylko dlatego, ze przegladalem repertuar kin. Jak zobaczylem ze ma taka wysoka ocene pomyslalem zeby zabrac 7-letnia siostrzenice. Jednak w gatunku pisalo, ze to takze horror. Zapodalem wiec zwiastuna, ktory zachecil mnie do obejrzenia filmu i stanowczo odradzil zabrania do kina dziewczynki :) Obejrzy go jak skonczy 18 lat, ze wzgledu na morderstwo popelnione butelka :) Chociaz moze nie obejrzy, jest masa lepszych filmow. Np. Piaskowy Stworek :D (to juz tak dla zartow ;)
PS. Mandragonowy dzidzius byl cool!

Jak zawsze czytam na temat porządnych filmów , patrze na recenzje , oglądam zwiastun i idę do kina... tak samo było w przypadku Labiryntu. I wiecie co ? Kompletnie mi się nie podobał. Przereklamowany , w zwiastunie były najlepsze sceny, wątek miłosny Mercedes też kiczowaty , kapitan to istnie czarny charakter jak w komiksach. Spodziewałem się czegoś co mnie pochłonie - jakiś wątek ,który się bardziej rozwinie. A tu wszystko sie dobrze zaczynało i zaraz reżyser "ukręcał łeb". Już po godzinie w kinie zapragnąłem opuścić salę. Dodając okrucieństwo do tej całej mieszanki ,które miało "zastraszyć" widza wyszła z tego jakaś nieudolna próba zareklamowania filmu gatunku fantasy z hitlerowskim reżimem generala franco! Porażka moim zdaniem. Ja bym wywalił w ogóle wątek sf (faun i reszta) i zrobił z tego dobry dramat.
To już prestiż był lepszy-przynajmniej zaskakiwał scenariuszem :)
Pozdrawiam kinomaniaków!

ocenił(a) film na 8
go_cz

jaki wątek miłosny Mercedes?

Pedro to był jej brat.