PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241975
7,5 62 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

W sumie zostałem całkowicie zaskoczony nie spodziewalem się takiego filmu. Spodziewałem sie opowieści fantasy a dostałem momentami drastyczny a jednocześnie piękny film który rozprawia sie z historią Hiszpani za czasów Franco pod płaszczykiem fantasy.
Ofelia uciekajaca w świat fantazji próbując ucieć od rzeczywistości wcale nie odnajduje ukojenia świat ten bowiem jest równie przerazający i mroczny a sam faun wcale nie jest pozytywną postacią. Świetne kino jednak nie dla dzieci. 9/10.

ocenił(a) film na 8
Kilinski

Zgadzam się, też spodziewałem się czegoś innego. Ambitnego fantasy. A dostałem świetny film... psychologiczny!:) również 9/10. Film zdecydowanie nie dla dzieci, ma kategorię +15 , a powinien być od 18 roku życia (nie żebym zabraniał go oglądać młodszym widzom, chodzi tylko o oficjalną łatkę wiekową).

ocenił(a) film na 7
Kilinski

Również tak uważam.Ten film jest piękny i poruszający.Główna bohaterka wolała sama oddać życie, niż skaleczyć niewinne niemowlę.Na końcu wszystko kończy się dobrze, Ofelia wraca do królestwa swego ojca xD

madziulax

Podoba mi się taka interpretacja, część osób uważa, że świat widziany przez Ofelię nie był prawdziwy, że był tylko wytworem jej wyobraźni, a jeśli tak by było, interpretacja zakończenia byłaby zupełnie inna. Bohaterka byłaby wyłącznie ofiarą złego świata daremnie wierzącą w to że istnieje coś więcej.

ocenił(a) film na 8
melancholik

Bo tak niestety jest... Film brutalnie obdziera rzeczywistość z idealizmu. Prawda jest czarna, a rzeczywistość okrutna, szczególnie rzeczywistość wojny.