PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241964
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Na pewno nie jest przeznaczony dla dzieci.
Film jest przejmujący, pokazujący brutalne zderzenie świata marzeń z rzeczywistością.
Bogaty w symbole, jak np. korzeń mandragory. Myślę, że interpretacja jego obecności w filmie może być bardzo różna.
Z jednej strony korzenia mandragory szukano zazwyczaj w miejscach, gdzie wieszani byli skazańcy, co w realiach filmu może oznaczać cierpienie "ludzi z lasów".
Z drugiej strony, był on symbolem czarnej magii, atrybutem diabła.
Jestem pewny, że obejrzę Labirynt Fauna raz jeszcze. Należy on do tej kategorii filmów, do której warto powracać.

bzykubd

Hmm Twoja wypowiedź pobudziła mnie do myślenia. Ja kompletnie nie czaiłem o co w tym filmie chodzi. Bezsensowna brutalność i niejasność scenariusza, w sumie całej myśli przewodniej, pozostawiła po filmie tylko niesmak i poczucie frustracji z powodu straconych 2 godzin seansu.
Czytając Twoja opinię utwierdzam się w przekonaniu że ten film powstał dla jakichś czarowników, satanistów, a na pewno osób obracających się w kręgu dziwacznych zabobonów.

grygolas

Piękny film, doskonały, oryginalna konwencja baśni. Dałem 10/10. Myślę, że kwestia symboliki nie jest w tym filmie najważniejsza (bo przecież podobne symbole są w każdej baśni i legendzie). Nie trzeba się tu doszukiwać jakichś satanizmów itp. Najważniejsze jest zderzenie brutalnej rzeczywistości z baśniowym królestwem tej dziewczynki- bo przecież chyba wszyscy ludzie próbują znaleźć coś lepszego niż tylko brutalne i trudne realia życia. Ogólnie film daje dużo możliwości interpretacji i przemyśleń.