PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241975
7,5 62 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

Postanowiłem jeszcze raz odświeżyć sobie tą historię. Jak wiadomo ciężko jest to stwierdzić. A jeżeli ktoś chce udzielić sobie jednoznacznej odpowiedzi to jest to wręcz niemożliwe :) Jeżeli Ofelia wymyśliła sobie ten świat to dlaczego wyszła z pokoju strzeżonego przez strażnika? A jeżeli Faun istniał naprawdę to dlaczego w końcowej scenie filmu, kiedy Ofelia uciekała z dzieckiem Vidal nie widział go? Jestem ciekawy jakie są wasze interpretacje tego filmu. Jestem pewny że nie wszystko już zostało opisane. I jeszcze pozostaje ważne pytanie, co by się stało, gdyby Ofelia zgodziła sie oddać dziecko i pójść z Faunem? Czy faun by ją obronił? jak by to wyglądało?

rpd0

zaden skurwysyn nie pofatygował sie żeby odpowiedzieć. w takim razie oglądajcie m jak miłośc albo american pie bo to napewno jest ciekawsze. banda idiotów

ocenił(a) film na 8
rpd0

no cóż ... wg. mnie:
1.Faun istniał naprawdę, ale był pod władaniem wyobraźni Ofelii. Vidal nie miał takiej wyobraźni i dla tego nie był w stanie zobaczyć Fauna. Wyobraźnia (w tym filmie) jest, tak jakby kluczem, do przejścia z jednego świata w drugi.
2.Gdyby Ofelia dała skrzywdzić dziecko, próbując ratować siebie - Faun i tak by zniknął. Tylko, że wtedy Ofelia "nie przeszłaby próby" i nie mogłaby wstąpić na tron.
A ty się tak nie denerwuj i nie obrażaj wszystkich do koła, to może więcej osób podpisze się pod tym wątkiem :P xD

ocenił(a) film na 8
6mike6

PS sorry za powtórzenia, ale napisałem, wysłałem i dopiero teraz przeczytałem po raz drugi >< xD

ocenił(a) film na 10
rpd0

oba światy są prawdziwe, jednak do świata Fauna mogą wejść tylko ci którzy mają dużą wyobraźnie i wierzą w to. a prawdziwą wyobraźnie mają tylko dzieci, dorośli są zbyt zabiegani i zajęci żeby dostrzec coś mistycznego i mogłoby się wydawać nierealnego.

ocenił(a) film na 8
rpd0

Ja bym się skłonił, że raczej swiat fauna nie istneieje, ostatnia scena gdy leży na ziemi zakrwawiona - wyobrazenie siebie jako osoby ktora wstepuje na tron pomogla jej z ulga odejsc na drugi swiat.