PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241977
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

1. Gdy Ofelia jest w komnacie tego potwora i gdy patrzy sie na te buty dzieci , sam potwór nieżle ryje psyche.

ocenił(a) film na 9
falko1985_2

mi sie akurat ten potwor i cala ta sekwencja bardzo podobaly.Duzo mialam skojarzen( basnieAndersena, braci Grimm, Alicja wkrainie czarow etc) i bardzo to do mnie przemowilo, ten przerazajacy potwor, jako wytwor wyobrazni Ofelii, pelen symboli i zanaczen dla niej samej byc moze, z pewnoscia po czesci projekcja przerazajacych rzeczy , ktore sama ogladala w realu, lub moze przeczuwala, albo: projekcja samego strachu.Troche mi to tez sie skojarzylo ze snem malego dziecka, ja sama pamietam, ze jako dziecko mialam straszne sny pelne kolezanek z urwanymi glowami czy kur wydziobujacych oczy.....;) No nie wiem, ale potwor i cala ta scena do mnie przemawiaja i mi nie przeszkadzaja.

ocenił(a) film na 4
elmtree

UWAGA SPOILER !!!

Scenka z potworem zapada w pamięć bardzo, bo postać jest wytworem naprawdę bogatej wyobraźni. Co mnie naprawdę w filmie przejęło to ostatnia scena w której kapitan bez mrugnięcia okiem strzela do bohaterki. Jej śmierć jest bardzo łagodna, prawie bajkowa, ale mając świadomość co by się z nią naprawdę stało po strzale z tak krótkiego dystansu napawa dreszczem. Film ogólnie smutny.

Nachtjager

jedyna naprawdę szokująca scena jak dla mnie to ta z butleką.

ocenił(a) film na 9
falko1985_2

Zdecydowanie scena z Panem-Oczy-w-Rękach, potwór i cała dekoracja sceny kojarzyła mi się z Alicją w Krainie Czarów.