PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=202908}

Labirynt fauna

El laberinto del fauno
2006
7,3 242 tys. ocen
7,3 10 1 241974
7,7 60 krytyków
Labirynt fauna
powrót do forum filmu Labirynt fauna

No kurde, owszem, zdjęcia, muzyka, klimat poszczególnych scen oraz postać Fauna kapitalne, ale za mało cukru w cukrze. Nastawiałem się na baśniową schizę z wojną w tle, a dostałem film wojenno-obyczajowy z mocno klimatycznymi momentami w "świecie Fauna". Część wojenna przeciętna, do tego niesamowicie irytuje postać złego do szpiku gości el kapitano strzelającego do wszystkiego i wszystkich.

Filmem o podobnych założeniach i to filmem imho całościowo lepszym od Labiryntu jest Tideland, który przeszedł bez większego echa zapewne dlatego, że nie był pokazywany na 4903485 festiwalach i nie był po hiszpańsku. Tam mamy do czynienia z ucieczką dziewczynki w świat fantazji na o wiele większą skalę, a klimat jest zdecydowanie bardziej "brudny" i psychodeliczny.

ocenił(a) film na 9
tokar69

zgadzam sie w kwestii Tideland, to byl bardzo interesujacy film i rzeczywiscie , temat porownywalny do Labiryntu Fauna.

ocenił(a) film na 7
tokar69

czytałam Krainę Traw (podobało się) i w najbliższej przyszłości zamierzam obejrzeć ten film. Co do Labiruntu, to musze się zgodzić, że czegoś zabrakło. Wątek wojenny było beznadziejnie płaski, czarno-biały. Dodatkowo niektóre efekty specjalne nie przypały mi do gustu. Mam tu na myśli np. ropuchę, której wnętrzności wyglądały jak sernik z rodzynkami (co wywołało u mnie i kilku towarzyszy głośny śmiech:) albo wbijanie nosa butelką. Dodatkowo uważam, że spiep**yli postać stowra z oczami na dłoniach. Byłby on genialny, gyby nie jego okreopne, komputerowe ruchy czy teatralne gesty. Ale było też tużo mega trików, przyznać muszę:)