jak dla widzów od lat 15. Wg mnie motyw wojny i właśnie te wszystkie drastyczne sceny głównie zostają w głowie, wątek baśniowy jest gdzieś z tyłu .
Fakt - film dla "starszych" widzów, może nawet od 18 roku życia. Dzieci nie powinny go oglądać. Za to dla dojrzalszych kinomanów pozycja obowiązkowa:)
Przepraszam, mam 15 lat i jakos nie zadne wojenne watki nie podzialaly 'na moja psychike'. To juz chyba bardziej wywarl na mnie wrazenie Pianista albo Lista Schindlera - zreszta, w tym momencie nie ma porownania obu filmow. Ale jednak, moim skromnym zdniem film to zenada. Jakby rezyser nie umial wybrac - basn czy dramat wojenny? Jakby toczyly sie dwa watki jednoczenie. Bezsens. Nie tego oczekiwalam.
dwa wątki toczące się jednoczesnie to wedlug ciebie bezsens?? hmmmmm...no coz....co kto lubi:) spokojnych swiat <nawiasem mowiac;) >
Młody, 15-letni człowieku - to, że się na coś nastawiłeś, a okazało się być czymś innym, nie oznacza wcale, że jest bez sensu. Nie gniewaj się, ale bez sensu to jest Twoja wypowiedź. Film w udany sposób łączy tło historyczne z elementami baśniowymi/fantasy (w innym temacie ktoś wyraził swoje oburzenie na temat przekłamań historycznych, ale nie chce mi się tego tu komentować, bo zrobiłem to wcześniej...). Na Twoje usprawiedliwienie mam jedynie Twój młody wiek. Poza tym naprawdę wychodzi na to, że ten film powinni oglądać ludzie powyżej 18 roku życia (czy też po prostu dojrzali), bo potem co niektórzy piszą takie kwiatki jak "bez sensu"...
Nie chce sie tu klocic, bo umownie o gustach sie nie dyskutuje. Ale czy naprawde uwazasz ten film za tak dobry ?? Czym do Ciebie przemowil? Do mnie nuda. 'Dojrzaly' to moim zdaniem takze pojecie wzgledne. To, ze nie podoba mi sie ten film oznacza, ze jestem niedojrzala? Mam o nim swoje zdanie, wedlug mnie jest niezly. Po prostu, zadna rewelacja jaka wszyscy zapowiadali z wielkim hukiem:)
Dla porównania 2 Twoje wypowiedzi: 1."Ale jednak, moim skromnym zdniem film to zenada" i 2."Mam o nim swoje zdanie, wedlug mnie jest niezly". Jak widać sama sobie zaprzeczasz. Zdecyduj się w końcu czy ten film to żenada czy jest niezły:P Pewno, że film może Ci się nie podobać, ale mnie po prostu rozbraja jak ktoś pisze "KONKRETY" typu "żenada".
I jeszcze jedno - nie porównuj znakomitych skądinąd filmów "Lista..." czy "Pianista" do "Labiryntu...", bo to po prostu "inna bajka".
"...Pianista albo Lista Schindlera - zreszta, w tym momencie nie ma porownania obu filmow." Chyba nie tylko mi przyda sie lekcja czytania? Moze faktycznie zenada to zle okreslenie, ale 5/10 to i tak wysoka ocena dla tego filmu. Btw, Piszesz w taki sposob, ze odnosze wrazenie, jakbys probowala mi udowodnic, ze mam do czynienia ze wybitnym znawca kina. "Nie porownuj do Listy..." nie porownalam. Napisalam ze wywarly na mnie wieksze wrazenie. Rownie dobrze moglbym zamiast nich, dac jako przykad "Skazanych na Shawshank". Wiec nie rozumiem o co Ci w tym momencie chodzi, to, ze wspomnialam o nich w komentarzu, w zaden sposob ich nie obraza - ja takze uwazam je za bardzo dobre produkcje.
"Piszesz w taki sposob, ze odnosze wrazenie, jakbys probowala mi udowodnic, ze mam do czynienia ze wybitnym znawca kina" - no więc odnosisz mylne wrażenie;) Nigdy nie uważałem się za wybitnego znawcę kina i ten stan nie zmieni się również w przyszłości. Po prostu kocham kino, lubię oglądać filmy inteligentne, ciekawe, czasem dziwne i pokręcone, z których jednak coś wynika, które mają widzowi coś do zaoferowania i powodują, że po seansie myśli o przekazie/suspensie/pomyśle w nich zawartym (czy wręcz wspomina je z czystą przyjemnością:). Za taki właśnie film uważam "Labirynt fauna".
Lubię klarowne wypowiedzi, a Twoje niestety do tej pory takie nie były (stąd moje czepianie się). No bo jak traktować to, że najpierw piszesz o filmie "żenada" a w następnej wypowiedzi używasz określenia "niezły"? Wynika z tego, że sama sobie zaprzeczasz.
"Jakby rezyser nie umial wybrac - basn czy dramat wojenny? Jakby toczyly sie dwa watki jednocześnie. Bezsens. Nie tego oczekiwałam." - sama przeczytaj swoją wypowiedź. Nie "brzmi" to najlepiej, prawda? Jeśli chcesz być poważnie traktowana i film Ci sie nie podoba (a masz do tego pełne prawo), podaj kilka przykładów (np. że scenariusz był słaby bo znalazłaś w nim takie a takie luki). Pisząc, że toczenie dwóch wątków jednocześnie jest dla Ciebie bezsensem, nie wydajesz zbyt dobrego świadectwa o sobie. Taka wypowiedź sama w sobie jest...bez sensu;) A to, że nie tego się spodziewałaś...Cóż, jesteś młodą osobą i jeszcze niejedno rozczarowanie przed Tobą niestety (z całego serca życzę Ci, żeby było ich jak najmniej, to nie żart). Wydaje mi się, że reklama tego filmu zrobiła mu krzywdę, bo wiele osób (jak Ty) nastawiło się na baśń, a tymczasem okazało się, że ten film zawiera tylko jej elementy. Nie zmienia to jednak faktu, że tylko przez to należy film od razu skreślać.
Poza tym ktoś napisał, że na festiwalu filmowym (w Caan bodajże) ten film dostał 22 minutową owację na stojąco. Widownia na takich festiwalach jest bardzo zróżnicowana, a wśród niej zawsze znajdują się osobistości ze świata filmowego, których można śmiało uznać za "wybitnych znawców kina" (jak np. Martin Scorsese). Jeśli takim ludziom ten film się podobał, to przyznasz, że musi on zawierać w sobie coś, co czyni go wyjątkowym. A to, że po prostu Tobie nie przypadł do gustu nie oznacza, że jest bez sensu.
I jeszcze jedno - poprzez to co piszę, nie chcę Cię obrazić czy zranić Twoich uczuć. Nie będę też się więcej czepiał Twoich wypowiedzi:) Chcę Ci tylko pokazać, że gdy wyrażasz swoją opinię na dany temat nie rób tego tak ogólnikowo (czyli poprzez jeden wyraz), poprzyj swoje zdanie jakimiś konkretnymi przykładami i nie przecz sama sobie. To rady z serca:) Pozdrowienia i spokojnej reszty świąt Bożego Narodzenia:)
Toczenie sie tych dwoch watkow jednoczesnie uznalam za 'bezsens' bo nijak jeden mial sie do drugiego;) trudno mi to wyjasnic jakos logicznie, o co mi w tym momencie chodzi. To tak jakby chcieli ukazac ten dramat wojenny i tak, o! zeby nam sie nie nudzilo, dodali jeszcze basniowa postac fauna i dziewczynke. Moze mamy po prostu inny gust filmowy, ale ja tez lubie filmy, ktore daja do myslenia:) Nie traktuj mnie jak kogos, kto za dzielo kinematografii uwaza American Pie, albo Dziewczyny z Druzyny. A zreszta, na ten temat wypowiedzial sie na innym forum, na ktorym chyba takze zabieralas glos.
Rowniez Wesolych ;)
Ok Twoje zdanie, choć się z nim nie zgadzam;) I wcale nie uważam, że masz zły gust (lubisz świetne filmy jak "Donnie Darko" i "Efekt motyla", także "Skazanych...", "Pianistę" i "Listę..." a to dobrze o Tobie świadczy:). Po prostu ten film nie przypadł Ci do gustu i, jak sama piszesz, nie potrafisz tego do końca wytłumaczyć. Zaś nasze gusta chyba aż tak bardzo się nie różnią (wszak jedna jaskółka wiosny nie czyni;). Pozdrowienia
PS. Przy okazji chcę sprostować jedną rzecz - jestem facetem, nie kobiałką:)
PS2.I nie gniewam się za pomyłkę;)
Teraz to sie wkurzyłem! To ja się tyle produkuje, żeby Ci udowodnić Droga Mroczna Klaudyno/Chmurko/Kimkolwiek Jesteś, że "Labirynt fauna" to bardzo wartościowy film (podczas gdy Ty besztasz go z błotem) i co widzę? Zaglądam do Twoich "ulubionych" a tam jak byk stoi...ta-dam...LABIRYNT FAUNA! Jedyne wytłumaczenie, jakie przychodzi mi do głowy, to takie, że dodałaś go przez pomyłkę. Jeśli nie to........pewien wyświechtany frazes oddaje doskonale to co czuje w tym momencie: bądź tu mądry i zrozum kobiety;)
Faktycznie, dodal mi sie przy ocenieniu, a nie wiem jak usunac. No mniejsza o to. ;) i przepraszam co do pomylki odnosnie plci ^^
Spoko, jak pisałem - nie gniewam się:)
Jak chcesz usunąć "Labirynt..." to wejdź w swoje "ulubione", a tam przy każdym filmie jest minusik. Wystarczy go kliknąć;) Pozdro
Nie zgadzam się, pewnie zaraz posypią się wypowiedzi, ze się nie znam, albo ze nie zrozumialam filmu, ale ja nie mam nawet 15 lat, jednak film nie wydawał mi się drastyczny, ale wywarł na mnie duze wrazenie.Zdecydowanie zaliczam go do jednym z najlepszych, jakie oglądalam.
Film ten może obejrzeć jak dla mnie nawet 13-latek, ale pod jednym warunkiem, że będzie to dojrzały 13-latek. To samo tyczy się wszystkich innych powyżej 15, 18 czy 20 lat. Trzeba na ten film spojrzeć dojrzale i ujrzeć tragizm postaci. Dziewczynki, która od rzeczywistości ucieka w świat fantazji, marząc o wiecznym szczęściu swoim, mamy i brata. Trzeba zobaczyć też tragizm matki, która by zapewnić jakieś utrzymanie dzieciom, dach nad głową, dostatek zostaje żoną "Kapitana", despoty, tyrana, nieludzkiego człowieka. 13-latki w szkole mają juz historię i mają juz podstawowe informacje na temat okrucieństwa wojny, nieludzkich metodach traktowania jeńców, zakładników, etc. Tylko trzeba być dojrzałym psychicznie i emocjonalnie, żeby się w to wczuć i zrozumieć.
Witam wszystkich:)
Wszystkiego dobrego po Swietach:)
Wlasnie wszedlem na to forum i z zaciekawieniem przeczytalem wszystkie wypowiedzi.
Pierwsze slowo do jupiter from mars - wielki szacunek za Twoje wypowiedzi oraz argumenty, ktorych uzywales.
Drugie slowo do mojego ostatniego przedmowcy - rowniez wielki szacunek:) Dziekuje Ci za uswiadomienie, co niektorym, na czym polagalo polaczenie w filmie dwoch swiatow. Czytajac forum chcialem to zrobic, ale, gdy dotarlem do Twojej wypowiedzi... wiadomo, nie bede powielac jej:)
Kolajna rzecz - musze przyznac, ze idac do kina na "Labirynt Fauna", jak pewnie spora rzesza ludzi, nastawialem sie na cos innego. Aczkolwiek bardzo milo mnie zaskoczyl ten film. Szczerze polecam.
Moja ocena: ...
...tak, 10/10:)
...zapomnialbym.
Przepiekna sciezka dzwiekowa:)
Wlasnei z jej powodu zjawilem sie na forum;)
...no dobrze, ostatni dzis post:P
Slowo do xxDarkClaudxx - co prawda nie zgadzam sie z Twoim zdaniem jesli chodzi o "Labirynt Fauna", ale musze przyznac, ze cieszy mnie gdy mlodzi lydzie potrafia ogladac takie filmy jak : "Pianista", "Lista Schindlera", "Skazani na Shawshank".
Pozdrawiam:)
Ten film jest tylko i wyłącznie dla widzów dojrzałych w pełnym znaczeniu tego słowa. Reszta niech się za ten film nie chwyta...
a ja dziś byłam w kinie na tym filmie, dziś nie był dla mnie zaskoczeniem - w końcu oglądałam go po raz piąty, ale poszłam by wtopić się w baśń... by emocje - którymi naszpikowany jest film przejęły mnie po raz kolejny, by znowu trzymać kcuki za dobrych i kląć na złych, żeby szepnąć Ofelii aby nie jadła ze stołu winogron i szybciej uciekała, żeby nie akceptować postawy złych bohaterów, a być dumnym z mających siły do walki ... i marzeń
troszkę infantylne, czemu nie, czemu nie mieć znów duszy dziecka, nawet na ramienu
Po części zgodzę się z tą 15-latką która prędzej się wypowiadała. Łączenie wątków i gatunków czasem naprawdę jest zbędne (jednak nigdy nie pisz 'bez sensu':D). Zdarzają sie bowiem filmy, w których balansowanie na granicy między gatunkami skutkuje bardzo źle. Oglądamy coś, ale nie do końca wiemy co. Nie pozwala to się wczuć w film. Jednak Labirynt Fauna taki nie jest. Dwa światy są zupełnie różne ale kontrast między nimi nie przeszkadza w odbiorze jednego czy drugiego wątku. Del Toro dobrał wszystko znakomicie i właśnie za te znakomite wyczucie reżysera doceniam ten film.
Ja też mam 15 lat, film oglądałam kilka miesięcy temu. Powiem szczerze, że ja też sie czegoś innego spodziewałam, ale byłam mile zaskoczona. Z początku mi się nie spodobało, może nawet troche wynudziło, ale dopiero potem zaczyna się dostrzegać drugi sens tej historii, który jest naprawdę niezwykły i wciągający i wtedy zaczyna się rozumieć, że zarówno wątek historyczny jak i fantastyczny jest kurczowo związany z główna bohaterką. Przyznam, że jeden z lepszych filmów jakie widziałam, ale na mnie też sceny 'brutalne' nie podziałały >.>" (chyba za dużo filmów typu Piła).
straszny ? drastyczny ? to czym w porównaniu do tego jest np " teksańska masakra ", chwilami " labirynt... " był wręcz nudnawy ... ale drastycznym to bym go nie nazwała, no ok były sceny " krwi " :p ale widac na dzisiejszą młodzież tak " przerażająco " to nie działa :) Pozdro
Mi "LAbirynt..." bardzo się podobał 10/10.<br>
'Brutalny, straszny, drastyczny'? Hahaha, mam poniżej 15 lat i stwierdzam, że film nie był taki, jakim go określono w tym temacie :P Może była jedna ciężka scena, ale nie brutalna. Tutaj widać, jakie podejście do młodzieży mają dorośli...