PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=507169}

Labirynt

Prisoners
2013
7,9 269 tys. ocen
7,9 10 1 269491
7,6 92 krytyków
Labirynt
powrót do forum filmu Labirynt

Ciekawa analiza filmu

ocenił(a) film na 10

http://davidicke.pl/forum/labirynt-nowy-film-okultystyczny-t13869.html

ocenił(a) film na 10
ArEZ

szczerze ---- bez sensu.
Film obejrzałem dwa razy Za pierwszym razem zrobił na mnie spore wrażenie , niestety podczas drugiego seansu wychodzi cała masa absurdów i BŁĘDÓW fabuły przez wielkie B!!!!
Generalnie jak dla mnie film do momentu pojawienia się Kellera u ,,ciotki" jest całkiem niezły ale:
1. W takich sprawach kontrolę nad śledztwem przejmuje FBI - techniki przesłuchań są zupełnie inne , a to co pokazał Loki przesłuchując Boba Taylora to totalna amatorszczyzna. Przesłuchania FBI wyglądają mniej więcej tak jak w serialu True Detective.
2. Keller jako zdesperowany ojciec który bezwzględnie torurował Alexa jedzie do ,,ciotki" podejrzewając ją o porwanie i zamiast się włamać-zakraść - wchodzi na kawę i mówi że nie chce jej zrobić krzywdy... LOL beka ...porażka fabuły.
3 Keller wychodząc z domu z ciotką idzie zaraz obok niej - najgłupsza scena filmu jak dla mnie...pomimo tego że był pijany, jako zdesperowany ojciec powinien się na nią rzucić i spróbować zabrać broń.
4. Keller znika , jego auto stoi za domem w którym znaleziono córkę, nikt nie przeszukuje terenu... LOL, miejsce zbrodni nie pozostaje zbadane, nikt nie szuka ciał dzieci itp... absurd
Podsumowanie - film generalnie dobry ale końcówka spieprzona ....

ocenił(a) film na 10
spectobj

może i idealnie nie jest, ale jak dla mnie film solidny z ciężkim klimatem i co najważniejsze wielopłaszczyznowy:
a) wątek kryminalny
b) watek światopoglądowy - można sądzić że film wywyższa masoński rozum nad chrześcijańską wiarę, jak dla mnie jednak bardziej wskazuje ludziom ich miejsce w szeregu (Keller lepiej by zrobił gdyby się nie mieszał do śledztwa tylko żarliwie modlił za córkę a działanie zostawił detektywowi, który rozwiązał wszystkie sprawy nad którymi pracował)
c) wątek MK Ultra dla wielbicieli teorii spiskowych
Co do Twoich zastrzeżeń:
ad 1. nie było też portretu psychologicznego, kamer termowizyjnych itp itp, a poza tym reżyser mógł wpuścić FBI, które stwierdziłoby że Bob to pomyleniec i oddało go Lokiemu (film trwałby 5 min dłużej)
ad 2 i 3. Keller chciał odnaleźć córkę a nie zabić Ciotkę - martwa nie powiedziałaby mu gdzie ukryła dziecko
ad 4. przecież kopali