Czy ten film zalicz się do gatunku kina drogi? muszę napisać pracę nt. filmu współczesnego, który zawiera wątki kina drogi oraz jak to kino ewoluowało na przestrzeni lat :P ktoś ma pomysł o co w tym chodzi? :)
Ciężko powiedzieć... Lepszymi reprezentantami podgatunku kina drogi są na pewno California czy Urodzeni Mordercy (tam nawet trochę psychodelii się pojawia;))
Jak znajde to wrzuce link do tematu na filmwebie, ktory powinien Cie zainteresowac
http://www.filmweb.pl/film/Dzienniki+motocyklowe-2004-107858/discussion/FILMY+DR OGI,603290
Jeśli chodzi o Twoją pracę i ewolucję kina drogi- myślę, że niezłym pomysłem byłoby porównanie Easy Ridera z którymś z filmów współczesnych.
Może wspomnieć też o Death Proof? Dziełko Tarantino jest baardzo w klimacie kina drogi, pod wieloma względami.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że coś pomogłem
Dzięki, że zainteresowałeś się tematem. Oczywiście zobaczę ten film Tarantino i jutro przystąpię do porównania Easy Ridera ;) Może uda mi się znaleźć w sieci o co właściwie chodzi w tym kinie drogi, bo domyślasz się, że na wykładach było to opisane "dość pobieżnie" :D Muszę zrozumieć dlaczego to zawsze sprowadza się do podróżowania po pustkowiu, a nie np jak w Boracie po Ameryce (miastach). Szczerze pisząc miałem nadzieje, iż taka komedia jak Borat nada się skoro usłyszałem, że Shrek to też kino drogi :)
Nie ma sprawy, kino drogi to jeden z moich ulubionych podgatunków:)
Odnośnie podróżowania po pustkowiu, moim zdaniem jest to właśnie pustkowie, po to żeby podkreślić że film jest o głównym bohaterze/bohaterach i ich podróży.
O shreku nie miałem pojęcia, chociaż jak tak teraz pomyślę to w sumie.. ;)