Legenda Herkulesa

The Legend of Hercules
2014
4,9 18 tys. ocen
4,9 10 1 17729
Legenda Herkulesa
powrót do forum filmu Legenda Herkulesa

Nudny, kiepski, szkoda gadać. Tyle.

Mam jednak teorię na temat tego filmu. Oglądając miałem wrażenie że pierwotnie scenariusz
wcale nie opisywał historii Herkulesa. Po prostu film miał być o gościu żyjącym w starożytności
nad morzem Śródziemnym. Dopiero później ktoś wpadł na pomysł żeby z głównego bohatera
zrobić Herkulesa, bo film się wtedy lepiej sprzeda. Przez sporą część filmu nazywają go innym
imieniem, a boskie zdolności zyskuje dopiero pod koniec. Nie ma w filmie chyba żadnych historii
opartych na mitach o Heraklesie. Wiele strojów i architektura przywodzi na myśl Rzym, a nie
Grecję z 1200 p.n.e. Gladiatorzy, areny, kamienne luki, zbroje. Tak jakby na pomysł Herkulesa
ktoś wpadł już po rozpoczęciu zdjęć, żeby uchronić się od finansowej klapy.

Przyznam że film obejrzałem mało dokładnie, kompletnie mnie nie zainteresował, ale czy ktoś
oglądając też miał takie wrażenie jak ja?

ocenił(a) film na 2
kolasw

Warto pamiętać, że Herkules był rzymski a Herakles grecki. Dopiero z czasem kult Herkulesa zlał się całkowicie z Heraklesem. Filmowa historia może podążać rzymską wersją.

ocenił(a) film na 3
saitek

Ale jak już robią film o Herkulesie to niech też będą wtedy wierni rzymskiej mitologii i niech Zeus będzie Jowiszem, a Hera Junoną - zapomnieli o konsekwencji.

ocenił(a) film na 2
kolba88

Zgadzam się. :)

ocenił(a) film na 3
kolasw

Ja w ogóle miałam wrażenie przez cały film,że za dużo było czerpania z Gladiatora - ważny człowiek został niewolnikiem,potem bokserem(jedyne słowo jakie mi się nawinęło na myśl),po to żeby szybko być nagle uwolnionym by zemścić się na królu za zamordowanie Alkmeny (oczywiście tylko ON mógł króla pokonać-jakież to amełykańskie). Poza tym: jakaś scena walki na arenie i nagle zlatują na Herkulesa płatki róż. Też scena jak (sam jeden Herkules) walczy chyba z sześcioma przeciwnikami po to by pokazać co umie i "zdobyć tłum" - nie brzmi znajomo? (-> scena w Gladiatorze jeszcze w Zuccabarze gdy Maximus sam walczy, chyba też, z sześcioma przeciwnikami, albo pięcioma)
W ogóle film taki sobie ;)

ocenił(a) film na 9
kolasw

film był świetny,zamknąc mordy gimnazjalni krytycy.

ocenił(a) film na 2
Wielki_Krytyk_

Oznaczyłeś film jako arcydzieło?! Serio? 10/10?
Gladiatorowi dałeś tylko 7 :D

Nie jestem wielkim fanem Gladiatora, no ale kurde.

ocenił(a) film na 2
kolasw

Nie karm trolla.