PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=112856}

Legenda siedmiu złotych wampirów

The Legend of the 7 Golden Vampires
1974
5,0 546  ocen
5,0 10 1 546
6,1 7 krytyków
Legenda siedmiu złotych wampirów
powrót do forum filmu Legenda siedmiu złotych wampirów

Ten film to strata taśmy . Nie jest to nawet klasa B to film bez klasy w ogóle. Markowane sceny walki w których kij przelatuje pół metra przed twarzą przeciwnika a ten wywraca się z okrzykiem bólu i sztuczne postanowionym trzaskiem budzą śmiech. Dekoracje to zwyczajna tektura a charakteryzacja to z kolei zwyczajna kpina z inteligencji widza. Film jest nielogiczny. Wampiry grzecznie stoją w kolejce żeby oberwać zamiast rzucić się wszystkie na raz i wziąć gościa na buty. Dodanie tu Van Hellsinga to pomyłka ale przyznaję że właśnie przez tego aktora sięgnołem po film i .. szybko go odstawiłem spowrotem na jego miejsce. Albo udają że się tłuką bez celu albo mamy dłużyzny które widza usypiają. Postaci Draculli odmówił widać Christopher Lee i słusznie. Po co kalać swoje nazwisko stycznością z taką kichą. Poza wspomnianym Van Hellsingiem gra aktorska nie pojawia się w filmie. Gość równie dobrze mógłby zagrać z kukłami etiudę. Swoją drogą zapewne była by ciekawsza niż to coś. Stanowczo odradzam tykania tej pomyłki kinomatografii w żaden sposób.

SirDrX

Czyli to co u Hammera, tylko więcej akcji.

ocenił(a) film na 1
Moondog

Nie mogę się zgodzić, Hammer wykreował swego czasu kilka mrożących krew w żyłach ponadczasowych filmów o Draculi czego nikt mu nie odbierze. Ten natomiast nieudany wytwór filmopodobny nie był jak dla mnie w stanie skompromitować takiej wytwórni nawet jeśli postawiła pod nim swoją pieczęć. Konkluzja jest jasna, każdemu zdarzają się wpadki. Jeśli chodzi o chiny nie ominęło to Hammera.

SirDrX

Ja wyżej cenię sobie prześne kino braci Shaw niż Hammera (chociaż wielbiłem jeszcze parę lat temu Hammera mocniej!). Dla mnie ten film to połączenie, jakiego oczekiwałem. Mogę zrozumieć, czemu nie podoba się on fanom klasycznej hammerowskiej grozy - ten film tego nie dostarcza, mamy za to niespotykaną wcześniej u Hammera kolorystyke. Ponadto szalenie miło było mi oglądać bohatera mojej ulubionej wuxii (Heroic Ones) notabene nakręconej przez tego że reżysera, który zrobił Legendę 7 złotych wampirów (nakręcił też bodaj top 5 z filmów wyprodukowanych przez braci Shaw, czyli Crippled Avengers).