PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=604032}

Legendy Przestworzy

Legends of Flight
2010
5,7 56  ocen
5,7 10 1 56
Legendy Przestworzy
powrót do forum filmu Legendy Przestworzy

Zwłaszcza te związane z animacjami (przekroje, zbliżenia, przenikania) w połączeniu z
ekranem IMAX stwarzają wrażenie doskonałej jakości hologramów.
Za to bezdyskusyjne 10/10.

Niestety tytuł "Legendy przestworzy 3D" jest mocno naciągany. Rozumiem, że Dreamliner i
A380 stały się legendami, zanim jeszcze fizycznie powstały. Harrier? Bardzo ciekawy, tylko
że to zupełnie inna bajka. Totalnym nieporozumieniem jest brak - w moim przekonaniu -
największej cywilnej legendy: Concorde. Film jest sponsorowany przez Boeinga - to jak
można praktycznie zupełnie pominąć B747?

Pomimo tego zdecydowanie polecam. Zwłaszcza dzieciom, które już trochę ogarniają
techniczne zagadnienia lotnictwa.

ocenił(a) film na 6
wito5

Tytuł mocno naciągany - to prawda.
Efekty super, również przy ujęciach lotów. Maszyny z bliska w locie robią wrażenie.
Dlaczego Harrier to zupełnie inna bajka? Z pewnością jest legendą, a film nie miał dotyczyć wyłącznie konstrukcji cywilnych. Czy natomiast Jumbo Jet jest jeszcze legendą? Może kiedyś, kiedy dzierżył jeszcze miano największego samolotu pasażerskiego świata. Faktycznie natomiast brak Concorde'a. A jeśli chodzi o konstrukcje wojskowe, tutaj jest olbrzymie pole do popisu...

ocenił(a) film na 9
unqas

No właśnie, o maszynach wojskowych można by zrobić dziesiątki takich filmów. Odniosłem jednak wrażenie, że ten konkretnie dotyczy samolotów cywilnych z Dreamliner'owym finałem - dlatego napisałem, że Harrier to zupełnie inna bajka. Po prostu tutaj mi nie pasuje. Narrator chciał się chyba pochwalić, że nim leciał. Powinien pokazać, jak pilotuje Concorde'a (no dobra, zejdźmy na ziemię ) - ale przynajmniej o nim wspomnieć.
Hmm... "czy Jumbo Jet jest jeszcze legendą?". To można być legendą tylko na chwilę? B747 według mnie nią był, jest i będzie. Choćby dlatego, że to jeden z najbardziej rozpoznawalnych samolotów na świecie.

Możemy się spierać o tytuł i treść, ale efekty 3D na ekranie IMAX w tym filmie są po prostu niesamowite.

ocenił(a) film na 6
wito5

Co prawda to prawda :)
W moim mniemaniu po prostu legendą pozostają właśnie samoloty, które dokonały jakiegoś przełomu. Można się spierać co do definicji legendy. Z całą pewnością 747 jest nawet najbardziej rozpoznawalnym samolotem pasażerskim.
Tak czy inaczej - z wielką ochotą obejrzałbym "bojowe legendy przestworzy" - od Spitfire'a do Raptora.