Nie dla małych dzieci, bo się będą im śnić złe sowy.
Nie dla starszych dzieci, bo nie zrozumieją odniesienia do holokaustu, nazizmu i innych filozofii.
Nie dla młodzieży, bo będzie zirytowana naiwnością sów i ich wypieszczonymi, zbyt mocno nakręconymi marzeniami.
Nie dla dorosłych, bo będą zmęczeni nic-nie-dzianiem-się.
Więc dla kogo i po co zrobiono ten film?
Daję 4, bo ładne efekty są w stanie zamazać słaby odbiór.
Nie polecam.
dla mnie... :)
Zack zrobił ją specjalnie dla mnie....
czyli
dla dorosłych, którzy nie mają ochoty dorastać na 100%
Ja bym powiedziała, że film dobry, ale w moim odczuciu jakby czegoś mu brakowało.
Uwielbiam jak komuś nie podoba się bajka i próbuje mówić za innych. Skąd ty wiesz jakie dziecko w którym wieku co wyciągnie z tej bajki?... Ty widocznie podlegasz do jednej ze swoich tabelkowych norm i myślisz, że inni również będą?... Dziwny ten twój post... Dla kogo Ta Bajka ?... Proste dla tych którym się podobała a jest ich chyba troszkę bo ocena 7, 5 to dobra renoma. osobiści wizualnie i 3D zapierają dech w piersiach. Muzyka również świetna, historia dość banalna choć orginalnie pokazana (ja nie widziałem sów w roli głównej jeszcze). Oceniłem 6/10 bo pięknie było dla oka ale czegoś zabrakło bym mógł wystawić więcej
"próbuje mówić za innych" - ? Filmweb to forum, gdzie wypowiada się swoje opinie, a w mojej wypowiedzi innych jakoś nie uwzględniłam. Dałam swoją ocenę i szczegółowy opis w taki sposób, żeby potencjalny widz mógł/nie mógł się odnaleźć w tej grupie. Nikomu nic nie zostało narzucone.
Najpierw mnie zjeźdżasz, a potem sam przyznajesz, że nie ma czym się w zasadzie zachłysnąć i zadowolić. I to ja mam dziwne posty...?
PS. A doświadczenia w pracy i z zabawy z dziećmi mam na tyle, iż potrafię ocenić ich przeciętne oczekiwania, tak więc tutaj zaliczyłeś spektakularne pudło.
Jak nie uwzględniałeś skoro napisałeś że to film dla nikogo?,ba wypisałeś powody dlaczego ten obraz jest dla nikogo czyli oceniłeś go z góry za wszystkich. Nie piszę tego by cię obrażać a właśnie by wypowiedzieć się na owy post, który założyłeś. Ja cię nie zjechałem za to że tobie się bajka nie podobała tylko za to, że wystawiłeś tabelkę jako pewnik, że nikomu się film nie spodoba co widać w tytule "Film dla Nikogo". Sam napisałem co podobało mi się a co nie w bajce więc nie wiem gdzie wyczytałeś w mojej wypowiedzi, że nie ma się czym zadowolić?. Napisałem swoją opinie na dany film nie próbując namawiać czy zniechęcać innych. NO to przykro mi że masz tyle doświadczenia z dziećmi i wiesz przeciętnie co komu może się podobać a mimo to ja na Bajce byłem z narzeczoną i szkolną wycieczką gdzie dzieci w wieku od 8 do 10 były na Bajce i zapytane jak wrażenia chórem odpowiedziały, że bardzo fajne. Moja narzeczona ma 25 lat i względem twojej tabelki powinna być "znudzona nic nie dzianiem się". Była zachwycona i nie znudziła się nawet na sekundę. Ja również nie zgodzę się że w bajce się nie dzieje bo dzieje się bardzo dużo.... Akcji i pościgów jak na bajkę jest sporo.. To jest dziwne, że oceniasz na poglądzie własnego doświadczenia mówiąc za masę dając, która się mija z celem gdyż na świecie jest tyle różnych gustów, że nie da rady trafić nikt nawet w 50 % co w jakim wieku się komu podoba. Pozdro
Może i macie racje nie potrzebnie wykłócam się o swoje racje. Wystarczyło bym napisał, że mylisz się w swoim poście choć możesz tak myśleć. Mogłem podać te przykłady o których się rozpisałem, że Ja ma 28 lat moja narzeczona 25 i nie podlegamy tabelce ani żadne dziecko które z nami widziało ową bajkę. Sorki za wymądrzanie się pozdro
Z całym szacunkiem, ale Twoja wypowiedź brzmi jak tłumaczenie czegoś Google Translatorem. 3 razy do niego podchodziłam i nie mogę ze zrozumieniem przebrnąć. Wierzę jednak, iż napisałeś coś na rzeczy.
Przyłączam się do Leure. Ten film jest dla mnie...i mojego męża :-)
I dla tych starszych dzieci, tak od tych 7 lat wzwyż. I co z tego, że nie zrozumieją odniesień do nazizmu? Po co im to? Ten fakt nie zmienia przesłania filmu.
I myślę też, że dla młodzieży, wielu z nich nie zirytuje naiwność sów (a tak w ogóle które tam były takie naiwne?) To tak samo jak niektórzy z młodzieży nienawidzą "Zmierzchu" a inni ubóstwiają ten film.
I dla dorosłych też. W tym filmie, jak na bajkę, wiele się działo, były i pościgi, i bitwy....
Zbyt uogólniasz.
Pozdrawiam :-)
Dla mnie i dla mojej rodzinki także on powstał. Ktoś myślał tu o takiej nie rozumiejącej właśnie teorii nazizmu i ludzi go szerzącego, dziesięciolatce i o takich dorosłych jak ja i moja małżonka, którzy w nieziemski sposób nudzą się na tego typu produkcjach.
Ale i tak najlepsze są te ''ładne efekty'' o których wspominasz :)