Legion samobójców

Suicide Squad
2016
6,1 240 tys. ocen
6,1 10 1 240439
4,1 64 krytyków
Legion samobójców
powrót do forum filmu Legion samobójców

Moje oczekiwania wobec filmu były bardzo duże, a w szczególności po informacji iż Jokera zagra Leto. Jednak bo BvS byłem trochę zaniepokojony, gdyż nie poszło dobrze, ale źle też nie było. Trailer do SQ mnie uspokajały, ale ciągle BvS bił gdzieś z tyłu głowy.
Film widziałem wczoraj...i nie rozumiem fali krytyki, która przetoczyła się przez ten film. Uważam, że film dobry i lepszy niż BvS. SQ ma to czego zabrakło w BvS - przedstawienie postaci, które może i krótkie, ale wystarczyło by się z nimi zapoznać choćby pobieżnie. Relacje między postaciami są rewelacyjne i autentyczne, żarty są wyważone i są dobrze dawkowane, miło słyszeć stare hity jak Queen czy Black Sabath, ale także nowe utwory dobrze się wpasowują w cały film; nie żadnych przedłużających się scen, które spowalniałby akcję.
Skoro wspomniałem o relacjach między postaciami to nie moge nie wspomnieć o miłości Jokera i Harley. Mówiąc krótko - widać, że uczcie jest prawdziwe, a nie wymuszone i sztuczne, bo tak jest w scenariuszu i tak im kazali. Namiętność aż kipi, szaleje między tymi postaciami. Jest to taki rodzaja uczucia, który jest mi ciężko opisać. To trzeba zobaczyć i poczuć by zrozumieć.
Oceniając poszczególnych aktorów to najmniej podobał mi się Will Smith, który w filmach akcji odcina kupony nie tworząc żadnej oryginalnej postaci. A także Monster T w wykonaniu Commona, którego mogłoby nie być i nic by się nie stało. Pozostali świetni spisali się w swoich rolach i nie mam im nic do zarzucenia, ale najbardziej wybija się Margot Robbie, która jako Harley jest po prostu wspaniała.
W ocenie postaci/aktorów największy problem sprawia Jared Leto/Joker. Dostał tak mało czasu, że nie mógł do końca rozwinąć swoich umiejętności i pokazać na co stać Leto. Jednak ten czas przekonuje mnie, że wybór Jareda jako Joker nie był chybiony. Kolejna świetna i oryginalna interpretacja Joker dzięki czemu nie jest kopią Nicholsona czy Ledgera, choć w tym drugim przypadku Leto trochę naśladował głos Ledgera. Mam nadzieję, że SQ wyjdzie w wersji rozszerzonej i będzie tam więcej scen z Leto, by w pełni ocenić jego Jokera.

Daje 7,5/10