LEGION SAMOBÓJCÓW
Witam wszystkich jestem właśnie świeżo po obejrzeniu tego filmu i muszę powiedzieć jedno EXTRA!!! Na prawdę film zrobił na mnie ogromne wrażenie i spodobał na maksa. Plotki, że jest słaby i beznadziejny są mocno przesadzone przynajmniej według mnie. Reżyser tego filmu dał mi to na co długo czekałem bohaterów rodu z komiksów i serialu animowanego, który czytałem oglądałem w dzieciństwie.
Zacznijmy od głównych postaci Will Smith jako Deadshot to strzał w dziesiątkę mimo iż była to wersja czarnoskóra nie przeszkadzała mi ani trochę ogromny talent aktorski Willa dał nam nowy pogląd na tę postać czym mnie kupił w 100% chętnie zobaczę go jeszcze w tej roli w następnych filmach.
Jared Leto jako Joker spisał się rewelacyjnie widziałem w nim Jokera jakiego znam z komiksów i bajek bo ani Jack Nicholson ani Heath Ledger nie mieli tego czegoś co ma właśnie on. Jest to zarazem wprowadzenie nowego Jokera i trzeba przyznać debiut udał się perfekcyjnie .Jednym słowem czuje tu duży sukces. Bardzo chętnie zobaczę go w następnych filmach jeżeli takie powstaną.
Harley Quinn ukochana Jokera o która on walczy do końca i nie widzi bez niej sensu życia wprowadziła do filmu wiele pozytywnych scen. Jest to twarda babka a zarazem bardzo wesoła wie czego chce i co czuje a czuje bezgraniczną miłość do Jokera i zrobi wszystko, aby być z nim na śmierć i życie. Margot Robbie nadała tej postaci nową duszę.
Z wielką przyjemnością chciałbym zobaczyć ponownie ten miłosny duet w solowym filmie.
Rick Flag typowy żołnierz, który jest najlepszy w swoim fachu zostaje przywódcą najgorszych złoczyńców świata musi więc podporządkować ich sobie co nie jest takie łatwe. Jego historia mimo iż nie jest super złoczyńcą może chwytać za gardło zakochany w kobiecie, która jest potworem w ludzkiej skórze musi wybrać czego tak na prawdę chce.
Pozostali bohaterowie tj. Killer Croc, Kapitan Boomerang, Katana, Diablo dali z siebie wszystko, aby nie odstawać za bardzo w tym filmie.
No i na koniec despotyczna szefowa całej ekipy Amanda Waller znana każdemu z filmów, seriali, bajek bezlitosna szefowa, która nie zawaha się, aby wysłać na śmierć samobójczą swoich podopiecznych. Wzbudza strach i nienawiść do swojej osoby.
Jak to w takich filmach bywa wróg ekipy zawsze jest silniejszy od nich i tym przypadku jest tak samo mowa tu o mitycznej wiedźmie Enchantress, która chce zdobyć władze nad światem i zniszczyć ludzkość a zarazem June Moone ukochana Ricka Flaga w którą weszła Enchantress.
W końcu dostaliśmy film o złych superbohaterach o których tylko można było czytać o komiksach lub oglądać w filmach animowanych. Bo mimo wszystko ze to są najgorsze szumowiny na świecie to stać też ich na człowieczeństwo i gdyby ich życie nie potoczyło się jak potoczyło mogli by żyć normalnie i być dobrymi. Umieli się zgrać i stworzyć drużynę a nawet sobie współczuć i traktować jak rodzina bo co ich połączyło? Otóż mroczna ścieżka.
David Ayera stworzył własną wersję tego świata która dla mnie jak bardziej jest dokonała i ma w sobie to coś na co czekałem od dawna. Wersja nawiązująca do uniwersum z komiksów i serialu animowanego Batman TAS do którego mam wielki sentyment.
Muzyka w tym filmie równie jest epicka i nadaje rodzinny klimat.
Mamy tu nawet małe nawiązanie do Ligi Sprawiedliwych poprzez pojawienie się ponownie Batmana i Flasha szkoda tylko, że na parę sekund w formie retrospekcji.
Jedynym minusem są wycięte sceny z Jokerem, ale mam nadzieję na wersję rozszerzoną.
DC Comics odwieczny konkurent MARVELA pokazuje swoje pazurki i teraz nastał jego czas. Jako, że jestem fanem obydwu firm z wielką uwagą będę śledził jak oba studia prześcigają się w tym odwiecznym wyścigu szczurów. Jeżeli powstanie druga część na pewno ją obejrzę z wielkim zainteresowaniem
Film oceniam 8/10 ponieważ dał mi to czego od niego oczekiwałem i wprowadził w świat, który znam od dziecka polecam film, każdemu kto jest wielkim fanem uniwersum Batmana daje słowo film nie rozczaruje was.