PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Przed chwilą film obejrzałam drugi raz.Pierwszy raz po roku,postanowiłam powrócić do tego dzieła.Za pierwszym razem robi oszałamiające wrażenie... Film ciężki,dojrzały... i przede wszystkim skromny... nie ma happy endu,żadnych wzniosłych haseł na sam koniec.Taki jakby bez poklasku! Lecz poklask jest... odnajdujemy go w sobie... po cichu,zaczynamy myśleć... Film który nie powoduje tanich wzruszeń,lecz prawdziwe! To nie piękna historia miłosna,jakich mamy pełno.To historia bardzo naturalistyczna,bez upiększeń.Pomijając to jednak i wszystkie inne atuty tego filmu których jest pełno,nie ukrywam... Końcowa scena,tam gdzie gra lena Olin... mówimy o winie wobec ofiar II wojny światowej,jako głównych pokrzywdzonych ukazuje się wszędzie żydów... lecz NIE ZAPOMINAJMY,że to nie jedyne ofiary nazistów... Takie moje spostrzeżenie skromne.Nie,żebym była osobą o poglądach antysemickich bądź coś takiego.Tutaj błąd reżyserów tak sądzę.Moja skromna uwaga.

ocenił(a) film na 8
fragile_87

Całkowicie się z Tobą zgadzam, obozy nie dotyczyły przecież tylko narodowości żydowskiej(choć głównie to ich Hitler chciał się pozbyć). Mój pra stryj zginął poprzez rozstrzelanie na ścianie śmierci w Oświęcimiu - był Polakiem...

ocenił(a) film na 8
fragile_87

Zgadzam się z moją przedmówczynią. Film jest rzeczywiście ciężki, najlepiej
oglądać go w samotności, nie nadaje się raczej seans kinowy. Między
miłością a problemem nazizmu, odnajduję piękny temat i to akurat on mnie
najbardziej wzruszył. Jest nim powrót do dzieciństwa, w zasadzie do
młodości bohatera. Niewinność i doświadczenie pierwszej, erotycznej
miłości, cudo jak dla mnie...Daje do myślenia. Genialna rola Kate Winslet.
Perełka.

ocenił(a) film na 8
fragile_87

Oczywiście, że Żydzi nie byli jedynymi ofiarami, ale biorąc pod uwagę, ile ludzi tej narodowości zginęło - są GŁÓWNYMI ofiarami. Nie jedynymi, lecz głównymi.

użytkownik usunięty
JudeTime

Niestety nie masz racji sprawdź sama że Żydów zginęło mniej niż Polaków w Polsce http://pl.wikipedia.org/wiki/Ofiary_w_II_wojnie_%C5%9Bwiatowej
na świecie zginęło o wiele więcej innych narodowości niż Żydów nie mam nic do Żydów chodzi raczej o fakty

ocenił(a) film na 10

Ja bym powiedziała, że w pewnym sensie "ofiarami" Nazistów było pokolenia Hanny "zarażone" złem... Wiem, że zawsze mogli się sprzeciwić, itd, ale ten film sparawił, że troche zaczęłam patrzec inaczej na pewne sprawy.