PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210200
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

... Hanna opuściła swoje mieszkanie i uciekła? Nurtuje mnie niezwykle to pytanie. Jak wiadomo - była strażniczką przed pierwszym spotkaniem z Michaelem. Natomiast aresztowanie nastąpiło (jeśli się nie mylę) osiem lat później. Jak sądzicie, dlaczego tak postąpiła?

ocenił(a) film na 8
Pan_Tim

Błądzisz:P
Hanna nie była strażniczką przed pierwszym spotkaniem z Michaelem. Podczas gdy oni się spotykali ona pracowała w Simensie - w tramwaju. A opuściła mieszkanie z tego samego powodu co przyznała się do napisania raportu SS. Jak można było zobaczyć zaraz przed "ucieczką" Hanna dostała awans w pracy i miała pracować w biurze - a praca w biurze wiąże się z czytaniem i pisaniem. Hanna się wstydziła że jest niepiśmienna i wolała uciec niż się do tego przyznać. W skutek czego znalazła pracę w SS...
Mam nadzieję, że rozjaśniłem wątpliwości:)
Pozdrawiam.

zielak_4

zielak_4 - niestety Ty również trochę błądzisz;)

Michael poznał Hanne w 1958 roku, więc już po wojnie, a tym samym po tym jak pracowała w obozie. Zgadzam się jednak co do powodu nagłego rozstania.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
miceg_2

Jak pisałem, to nie było jeszcze twojego posta. A więc dobrze myślałem... ;)

ocenił(a) film na 8
miceg_2

Jak tak to przepraszam :) Mea culpa:D
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
zielak_4

No to ja już mam mętlik w głowie, bo myślałem (i tak jest też w opisie), że początkowo akcja dzieje się po wojnie. Mogę się mylić...

Dreamlover

Akcja dzieje się po wojnie - Hanna poznaje Michaela PO wydarzeniach z obozu koncentracyjnego i po tych z Kościołem i zamkniętymi więźniarkami.
Dziękuje za odpowiedź, nie wpadłem na to, że chodzi o pracę w biurze. ;-)
btw. piękny film.