Jest to pierwszy film, którego ocenienie dla mnie jest bardzo trudne. Porusza dużo spraw i dlatego pomocą posłużą mi wasze cytaty, które umieszczam poniżej:
a) Pedofilia? - Analizując wasze wypowiedzi uznaję, że nie ma mowy tutaj o pedofilii, tylko o nieobyczajny i nie moralnym zachowaniu.
"Nawet jeżeli dziecko poszukuje i eksperymentuje- to dorosłe baby takie jak Hanna powinny mieć rozum i unikać takich sytuacji, szkodliwych dla psychiki takiego nieletniego."
"ech, aż muszę napisać, bo tego dłużej nie zniosę. Pociąg seksualny dorosłych do osób nastoletnich, jest oczywiście karalny, ale nie jest to uznawane za pedofilię. Pedofilia to pociąg do DZIECI, przed okresem dojrzewania."
b) FILM - Gra aktorska rewelacyjna ale zastanawia mnie czy taki film należy chwalić za przesłanie/morał itp ?
".. chociazby "Upadek" , czy szczególnie "Walkiria" - itd itd. -
do tych filmów gdzieś wyczytałem komentarz który trafia w sedno:
"Amerykanie nawet z gówna potrafią zrobić złoto" ;p"
wyjaśnienie powyższego komentarz komentarzem autor - adiman:
"np. w Walkiri z tomem crusem , NAZIŚCI co chcą obalic Hitlera są przedstawieni jako bohaterowie, a to największe kłamstwo.
nie szukając daleko i zacytuję biografie w mega skrócie niektórych bohaterów tego filmu:
"Pułkownik Claus Schenk Graf von Stauffenberg był nacjonalistą. Brał czynny udział w najeździe na Polskę, potem aż do odniesienia obrażeń służył Hitlerowi na Białorusi i w Afryce. Zamach przeprowadził bo bał się co zrobią z Niemcami alianci. Poza tym inni bohaterowie też są podejrzani z naszego punktu widzenia. Np Henning von Tresckov. Ten "bohaterski" generał podpisał rozkaz wywozu słowiańskich dzieci do Rzeszy w ramach Heu-Aktion. Freidrich Olbricht był generałem, który we wrześniu 1939 na czele 24. dywizji piechoty napadł na Polskę. Natomiast Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim był zwolenikiem Hitlera dopóki ten nie napadł na Rosję. To nie byli bohaterowie! Bali sie konsekwencji w stosunku do Niemiec. A tej świni Hitlera nie treba było popierać od początku, ale wązniejsza była kariera wojskowa."
Jaka jest wasza opinia po obejrzeniu całego filmu i przeczytaniu tego tematu?