PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Z aktorskich popisów kobiet nominowanych do oskarów widziałem jak narazie tylko Meryl w "Wątpliwość" oraz Kate w "Zaklinacz słów"
Waszym zdanie która z pań ma większe szanse na oskara (oczywiście nie wykluczając pozostałych kandytatek).

ocenił(a) film na 9
Shadow_Puppet

Jedna jak i druga spisały sie świetnie.
Jednak ja stawiam na Kate.
Wybieram Kate poniewaz bardziej uzekła mnie swoją kreacją. Bohaterka grana przez nia miała moim zdaniem większe pole do popisu niż Meryl, której postac była dosyć stała i "poukładana".
Poza tym Meryl ma na swoim koncie oskara (niestey tylko 2 ) a Kate nie, więc jej tez się nalezy.
Lecz w tym roku jest bardzo silna ekipa (mowa o pozostałych paniach) więc wszystko moze się zdarzyć.

Shadow_Puppet

Widziałem WĄTPLIWOŚĆ, THE READER oraz FROZEN RIVER... Wydaje mi się, że to właśnie między Meryl, a Kate rozegra się walka o statuetkę... W OPARCIU O STATYSTYKI Leo i Jolie raczej w tym starciu szans nie mają, a i szanse Hathaway zmalały (jakiś czas temu była główną faworytką) - chociażby brak nominacji do nagrody BAFTA! Meryl otrzymała Aktora (przyznawanego tak jak Oscar przez środowisko aktorski), Kate - Globa.

Jeśli chodzi o mój typ to stawiam definitywnie na Kate! Jeśli Akademia tym razem nie przyzna jej statuetki to zabije! To co pokazała Streep w WĄTPLIWOŚCI - świetna kreacja... Jedna z najlepszych jaką widziałem w wykonaniu Streep, jak najbardziej godna Oskara. Jednak to co pokazała Kate - mistrzostwo. Tak jak napisałeś Hanna Schmitz była bardziej złożoną i skomplikowaną postacią niż siostra Aloysius (dobrze napisałem?) i Kate miała dużo większe pole do popisu.

PS.Mam nadzieję, że 16 nominacja Meryl do Oskara zamieni się w końcu w trzecią statuetkę ;P

globus

Kate właśnie zgarnęła nagrodę BAFTA - Oskar wydaję się pewny ;)

ocenił(a) film na 9
globus

zdecydowanie KATE nie ma innej opcji Streep jest na pewno genialna aktorka ale juz ma 2 oskarki nie da innym chapnac
Angie niestety jakos mnei nie powalila na kolana zagrala dobrze ale to tylko 10% przy Winslet, moze dlatego ze sam film nie byla az tak mocny jak droga do szczescia i lektor

ocenił(a) film na 8
Shadow_Puppet

Ja stawiam na Kate, mimo, że zarówno Meryl Streep i Angelina Jolie zagrały rewelacyjnie, to jednak Kate genialnie. Jej wyraz twarzy podczas rozprawy sądowej i w więzieniu bardzo mnie poruszył. Jeszcze takiej kreacji nie widziałem, to jest nie do opisania...

ocenił(a) film na 8
Shadow_Puppet

Angelina Jolie... wydaje mi sie ze to ona zagrala rewelacyjnie... Jej piekno, ubior, gestykulacja i o wiele wiekszy pokaz przezyc... Kate zagrala dobrze, ale byla ona za zimna za oschla (taka rola). Nie byla ona wedlug mnie w stanie przekonac widza, zwlaszcza po tym co mu napisala w tym ostatnim liscie! Ale tak czy inaczej sttuetke dostanie Kate, za poniekad dwie role. W obu filmach ginie i w obu filmach pokazala kunszt.

ocenił(a) film na 8
incom

Uduszę Cię Michna666! Zdradziłaś mi zakończenie "Drogi do szczęścia", którego jeszcze nie oglądałem :(

ocenił(a) film na 10
toma_90

hmmm... nie, nie zdradzila ;-)

moim zdaniem kate i tylko kate. dawno mnie film, kreacje aktorskie, calość nie wbila tak w fotel. mija trzecia doba po obejrzeniu the reader i ja wciąż o tym myślę... :o

potem jolie, a dopiero streep, która byla poprawna i już

ps. dzisiaj anne... zobaczymy co potrafi ;-)

ocenił(a) film na 8
matt_matt

nie jestem kobieta!! ;p a pania wyzej przepraszam ;)