PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210209
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Historia pięknie opowiedziana, film jest delikatny, wrażliwy, pełen mądrości. Takie dzieła pokazują jak naprawdę skomplikowane jest życie ludzkie i jak pokrętna jest miłość odgrywająca dla wielu ludzi, ważna rolę w życiu. Doskonałe aktorstwo daje temu filmowi wiarygodność, przekazuje ono jakąś cząstkę melancholii, którą film jet wypełniony. Kate Winslet dała wg, mnie wszystko co ma dla dzieła, pierwszej klasy popis aktorskiego warsztatu. Ralph Fiennes i David Kross przekonali mnie że można komuś czytać i będzie to piękne i pełne uczucia. Dla mnie jedno z najlepszych dzieło namiętności która pokonała granice wieku ( w pewnym sensie mezaliansie ) bohaterów. Obraz o wielkiej wymowie które chcą nie chcąc wzruszy każdego. Polecam warto oddać się tej opowieści.

ocenił(a) film na 6
_Animal_

Pełna sentymentalizmu opowieść, typowo hollywoodzka, powoli odkrywająca przed nami szufladki z tajemnicami z dobrymi kreacjami aktorskimi. Tak pokrótce można opisać film twórcy “Godzin”. Temat Holocaustu poruszany był nie raz, ale obraz mnie wyjątkowo przyciągnął, może dlatego, że odstąpił od typowych schematów. Działania zbrodniarzy musiały ustąpić miejsca tematowi nieszczęśliwej miłości. Parę małych dygrestycznych zagrań, trochę bijącej po oczach nielogiczności… ale to trwałe, solidne kino. Nieco specyficzne i na pewno poruszy serca wrażliwych kinomanów.

6/10