PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

PIĘKNY FILM

ocenił(a) film na 8

Kate Winslet oczywiście zagrała nieziemsko zasłużyła na Oscara tylko szkoda że Ralph też nie dostał

ocenił(a) film na 9
sylwunia466

szkoda tylko, że na końcu ta córka co to była w obozie nie wpadła na to, że skoro Hannah nie umiała czytać i pisać, że to nie była jej wina.... to mnie najbardziej zdenerwowało.

Johanna_Martina

Co masz na mysli, mowiac ze to nie wina ? Nie napisala raportu po tragedii gdzie zginelo tych 300 osob, ale brala udzial w mordzie. Ponosila taka sama wine jak te wszystkie strazniczki.

ocenił(a) film na 9
imr

dobrze, ale to jednak widać że nie była taka sama jak reszta tych strażniczek to po pierwsze.
przyznała się i jeszcze wzięła na siebie całą odpowiedzialność.

Johanna_Martina

wziela wszystko na siebie, bo wstydzila sie przyznac, ze nie umie czytac i pisac ;)

ocenił(a) film na 9
imr

oh tak, ale wtedy, podczas wojny bywało różnie, niekiedy jak nie chciałeś pracować dla narodu niemieckiego to kulka w łeb i tyle. może w tym filmie nie jest to pokazane, ale tak było siedzę w tym to wiem.

poza tym w kim widzisz więcej człowieczeństwa w niej, czy w jej koleżankach strażnikach, które się nawet przyznać nie chciały? chodzi tu o zrozumienie i wybaczenie, główny bohater potrafił to zrobić.

Johanna_Martina

Niekiedy, a nawet gdyby wtedy mialo tak byc, to i tak wolalbym odejsc z czystym sumieniem niz brac udzial w masowym ludobojstwie, miala wybor ;]
Glowny bohater jej wybaczyl, bo cos do niej czul, od malego mial na jej pkt bzika ze tak powiem :P
miala wplyw na jego cale zycie ;)

Zal ze przesiedziala ponad 20 lat, a tamte 4, bo byly tak samo winne, ale tak juz jest... znalezli jelenia, ktory beknal za wszystko. Zycie :)

ocenił(a) film na 9
imr

jakby nie było film mi się bardzo podobał :)