PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Czy i w was ten film wywołał tyle sprzecznych emocji? Z jednej strony historia jest dość bulwersująca i szokująca, z drugiej trudno nie polubić głównej bohaterki i gdzieś w głebi duszy wierzymy, że była niewinna (czy też nie do końca zdawała sobie sprawę z tego, co zrobiła). Wciąż mam ten film w głowie...

vernona

Taki miał cel ;)

Tylko schematy są proste i nie wywołują sprzecznych emocji. Życie jest bardziej skomplikowane.
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=63184464&a=63184464

ocenił(a) film na 9
vernona

Ten film miał takie zadanie, żeby wywołać w ludziach emocje! Zwłaszcza chyba w nas polakach...

ocenił(a) film na 9
vernona

Ja też nie mogę przestać o nim myśleć. Faktycznie wywołuje cały zestaw emocji, jaki tylko można przeżyć. Wydaje mi się, że właśnie o to chodziło i miał być taki trochę szokujący...trochę żałuję, że wątek w sądzie nie trwał trochę dłużej, no ale wtedy cały film byłby z kolei zbyt długi. Tak czy siak strasznie mi się podobał i polecam.

vernona

Mnie też siedzi w głowie. Muszę chyba obejrzeć go jeszcze raz, może z innej perspektywy inaczej go odbiorę...Tak czy siak wydaje mi się, że własnie wzbudzenie kontrowersji było zamierzeniem reżysera. Na pewno to mu się udało, na czym film bardzo zyskuje.

vernona

Myślę, że taki zamiar miał reżyser, żeby film budził kontrowersje i zachęcał do przemyśleń. W moim przypadku udało mu się to, bo film widziałem 3 dni temu, a wciąż jeszcze o nim myślę. Polecam.

vernona

Tak tak, prowokacja to powinien być podtytuł tego filmu. Trudny temat, budzi wiele emocji, są zwolennicy i przeciwnicy, ale własnie takie filmy są najciekawsze.

vernona

Tak ale ten film był chyba najlepszym filmem jaki w zyciu widziałam co cudownego...

vernona

To fakt, jest dosyć kontrowersyjny i może budzić sprzeciw wielu osób odnośnie wybielania historii. Nie należy jednak zapominać, że jest to fikcyjna opowieść, nie bazująca na faktach, a celem było przedstawienie życia pewnej kobiety i tego, co nią kierowało przy podejmowaniu pewnych wyborów. A ocenę tego reżyser pozostawił nam, co powoduje, że oglądając zaczynamy patrzeć na pewne sprawy z innej strony. Polecam.

ocenił(a) film na 10
vernona

Film sam w sobie jest świetny i co do tego nie mam wątpliwości. Fakt jednak, że nie jest jednoznaczny i prowokuje, powoduje, że to prawdziwe arcydzieło.

vernona

Taki temat wybrali, że wzbudza skrajne odczucia. Ale myślę, że to dobrze, że nic tu nie jest schematyczne i utarte, tylko reżysr pozostawia widzom pole do popisu.