PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Ten film to mistrzostwo świata. Tylu emocji już dawno nie przeżyłam w kinie...Tego się nie da opisać, to trzeba zobaczyć. Jak dla mnie to własnie ten film zasłużył na Oscara, a nie Slumdog.

felicita1983

Zgadzam się, Slumdog w porównaniu to z tym filmem to zwykła bajeczka. Lektor to prawdziwy dramat, porusza wiele wątków, tematów, nie daje jednoznacznych odpowiedzi, ale zmusza do wydania wyroku samemu. Polecam.

josejalapeno

Masz rację. Teraz po obejrzeniu obu filmów z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że Slumdog był dobry, ale nie rewelacyjny, a Lektor to film, który na długo zapada w pamięci.

felicita1983

Podzielam twoją opinię. Slumdog przy tym filmie wymięka. Lektor wywołuje tyle emocji, mówi o tematach tabu, których może czasem lepiej nie poruszać, nie boi się ich, ale też nie ocenia - to pozostawia nam samym.

felicita1983

Porusza za serce. Pobudza do myślenia, nikt nie wychodzi z kina obojętny, każdy musi sam zdecydować - winna czy nie?

felicita1983

Dokładnie, film jest bardzo złożony i wywołuje wiele różnych emocji. Jest bardzo inteligentny i mimo, że jest spokojny, to ani przez chwilę nie da się odczuć nudy. Natomiast gra aktorska w tym filmie to po prostu perfekcja.

użytkownik usunięty
therealdeal

Zgadzam się z wami. Ten film daje bardzo wiele zagadnień do przeanalizowania. Decydująca jest jednak druga połowa w tego filmu, w sumie to w niej zawarte są najważniejsze fakty, wydarzenia. Pierwsza wydaje mi się tylko uzupełnieniem drugiej, taka podstawą, wyjaśnieniem odczuć głównego bohatera, w wyniku których postąpił tak, a nie inaczej.
Spodobała mi się zwłaszcza uwaga kolegi tytułowego lektora o tych obozach, że były ich tysiące i każdy o nich wiedział, a proces w sprawie tego wytyczono tylko ze względu na książkę.

ocenił(a) film na 10
felicita1983

Uważam, że ten film jest 100 razy lepszy niż Slumdog, który nic nie wnosi do życia. Lektor to film, o którym powinno być głośno i który każdy powinien zobaczyć i się nad nim zastanowić.

felicita1983

Film jest bardzo dobry szczegolnie ze gra wspaniała obsada :)) hehe rezyser dobry i film dzieki temu super!

felicita1983

Emocjonalna bomba, znakomite aktorstwo i dialogi. Myślę, że naprawdę jest to bardzo dobry dramat.

ocenił(a) film na 8
ebikon

dokładnie "emocjonalna bomba" to jak najbardziej trafne określenie tego ZNAKOMITEGO filmu, choć zastrzegam sobie, że nie jest to film dla każdego widza.Silne emocje wbijają w fotel 9/10

felicita1983

Dokładnie film mi sie bardzo podobał :) super super Polecam ^^

felicita1983

Bardzo dobry, podobal mi sie... Niezły dramat ^^

ocenił(a) film na 9
felicita1983

Kocham filmy i chwilowo powraca wiara w człowieka jak po takich filmach światła w kinach się zapalają, napisy się prawie kończą, a ludzie nie wstają z miejsc. Dzięki, że jesteście.

lain_coubert

Masz rację, to jest ten moment kiedy się wie, że film zrobił wrażenie nie tylko na nas.