PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Słaby

ocenił(a) film na 4

Wiele o tym filmie się nasłuchałem, że ponoć świetny i warto go obejrzeć. A tu lipa. Moja dziewczyna zasnęła w połowie a ja zastanawiałem się o co tak naprawdę chodzi. Czy o ten romans czy o sprawę w sądzie czy o sam wyrok czy może o naukę czytania. I jeszcze jedna kwestia, jak to się stało, że kobieta która nie umiała pisać trafiła za kraty za napisanie raportu?
Film ratują dobre zdjęcia i scenografia oraz bardzo odważne sceny erotyczne. Reszta jest mdława.
3/10

ocenił(a) film na 10
KornFanHead

Sądząc po opinii to chyba nie zrozumiałeś tego filmu... a poza tym co to ma być za rzetelna opinia, że "moja dziewczyna zasnęła"?! Gdyby chociaż jakaś racjonalna przyczyna tego zaśnięcia. Ja na przykład przysypiałem na Transformersach...

ocenił(a) film na 9
KornFanHead

No to rzeczywiście nie zrozumiałeś!
Wykładać całości nie zamierzam, ale na ostatnia kwestię odpowiem.
Przyznanie się do sporządzenia notatki służbowej miało ukryć prawdę o analfabetyzmie esesmanki.
Tak naprawdę strach przed wstydem skłonił Hanę do przyznania się do winy, a tym samym „skazania się” na najwyższy wyrok… Ktoś powie, przecież nie była bez winy. To prawda. Ale osoby współodpowiedzialne za zbrodnię poniosły nie porównanie mniejsze konsekwencje.