PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210209
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Ponieważ zawsze oglądam filmy do samego końca (łącznie z całą lista aktorów, pomagierów, kierowców itp.) zauważyłem dzisiaj podczas mojej drugiej styczności z tym filmem (pierwszy raz byłem na nim w kinie...), że w filmie wystąpiło trzech kaskaderów + koordynator.
Ja się pytam gdzie? W której scenie? Jedyne wyjaśnienie jakie mi się nasuwa to że w końcówce filmu wymieniono osoby, które zastępują innych aktorów scenach nie niebezpiecznych ale po prostu takich w których nie widać twarzy aktora i zamiast hollywoodzkiej sławy może wystąpić ktoś inny by zaoszczędzić trochę czasu aktora lub powtórzyć jakieś ujęcie.

No bo jeśli nie o to chodziło to ja się pytam jeszcze raz gdzie?

A Kate Winslet gra jak zwykle koncertowo. Te oczy, te nerwowe ruchy rąk na procesie. reżyser mógłby po prostu filmować cały czas jej twarz a i tak widzowie nie odrywaliby od niej oczu.
I jeszcze jedno: jakie sceny kręcono w Czechach? Bo była informacja o ekipie w tym kraju a nigdzie nie trafiłem na informację co tam kręcono?

ocenił(a) film na 8
martinezowiec

A i jeszcze jedno: intrygowało mnie skąd znam aktorkę grająca córkę tej ocalałej Żydówki i nareszcie wiem: grała sekretarkę Hitlera w filmie Upadek (stąd ja zapamiętałem), bo widziałem ją także w genialnym Control ale tego w ogóle nie skojarzyłem, bo jako kochanka lidera Joy Division wyglądała zupełnie inaczej...