PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Czy można w ciekawy sposób połączyć zakazaną miłość z trudnym tematem obozów i strażniczek? Otóż można! Daldry pokazał, że jest świetnym reżyserem, a obsada, że wiedzą, co robią w życiu. Bardzo polecam!!!

ocenił(a) film na 10
janekostr

Pewnie, że można, trzeba tylko mieć talent i wiedzieć, co się robi. Do tego zatrudnić dobrą obsadę i efekt murowany. Lektor to jak dla mnie najlepszy dramat, jaki w życiu widziałem.

janekostr

Myślę, że główna w tym zasługa znakomitego scenariusza i bardzo dobrych aktorów. Nawet ten młody Kross wypadł przekonywująco, no bo Kate rewelacja, jak zresztą stwierdzili wszyscy :) Film na pewno zasługuje na wszystkie pochwały.

ocenił(a) film na 9
janekostr

Można, pod warunkiem, że nie skupimy się tylko na temacie obozów. Daldry nikogo tu nie usprawiedliwia, wina jest winą i za nią należy ponieść karę, ale warto czasem zastanowić się i pomyśleć, czy historia nie ma drugiego dna. Polecam ten film szczególnej uwadze.

użytkownik usunięty
janekostr

Wg mnie to naprawdę bardzo dobry reżyser i zasługiwał na nagrodę.

janekostr

Dobrze powiedziane, film jest bardzo złożony i prezentuje ważne problemy z ciekawych perspektyw - miłość, moralność, wina, wstyd... Historia jest głęboka i przejmująca, czas w kinie upływa niesamowicie szybko i pozostają tylko refleksje...

ocenił(a) film na 10
foxylady_90

Zostają refleksje i to na dłuuugo...Wspaniały film, wart tych paru złotych wydanych w kinie.

janekostr

O tak, ten film to uczta dla oka i duszy! Jest swietnie zrealizowany, dobre zdjecia dodatkowo poteguja klimat filmu. Porusza wazne i trudne kwestie a jednoczesnie bardzo wciaga. Pieniadze wydane na bilet to byla swietna inwestycja.