PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

...film po ówczesnym przeczytaniu książki?

youaremydisco

Spojlery będą.
Niewiele to wpłynęło na moją ocenę, powiem szczerze, że tak samo nie podobał mi się ani film, ani ksiązka. Zresztą nawet mam ją w domu i gdzieś tam sobie ona leży, czekając na imieniny kogoś, kto takie rzeczy lubi.
Moze to kwestia zakorzenienia w tej a nie innej historii, ale usrpawiedliwiaanie się taką (dla mnie) prostą wymówką jest niewiarygodne (gdy się zna opowieści o wręcz ekwilibrystycznych mowach obrończych zbrodniarzy wojennych). Nawet gdyby było, nie zmienia to aż tak wiele - ostatecznie tylko potwierdza, ze H. nie była do końca zdrową emocjonalnie osobą. Zarówno w ksiązce jak i w filmie miałam przesyt erotyki, a dodatkowa świadomość, ze chodzi o 15-latka tylko powiększała mój niesmak. A ostateczna decyzja głównego bohatera jest dla mnie zupełnie błędna. Rozumiem przesłanki jakimi się kierował, ale tez niewiele to zmienia - po prostu uważam, ze zrobił źle i żadne rozmyślania o decyzjach nie mogą być wazniejsze od czyjegoś życia (a przecież mogło to się skończyć śmiercią).
Reasumując, ksiązka wydała mi się bardzo podobna do filmu i tak samo do mnie nie przemawia. Chociaż nie mozna jej zarzucić, ze jest kiepsko napisana. Moim zdaniem zmarnowany talent i zmarnowany pomysł.