PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210205
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

... dlatego daję 5

nie lubię filmów wybielających nazistów... "dobry Niemiec"... tak wiem nie wszyscy byli w partii to na pewno... w 9 odcinku Kompani Braci jest scena jak ludzie z pobliskiego miasteczka chowali zmarłych z obozu...

za filmami o martyrologi też nie przepadam... oklepany i tani sentymentalizm. nie jestem antysemitą, choć podobno większość polaków nawet tego nie ukrywa... do żydów mam stosunek ambiwalentny. nie pałam do nich sympatią ale nic złego też mi nie zrobili...

... warto samemu obejrzeć, daję trochę do myślenia.

Blue_Beetle

Radzę troszkę psychologii zagłębić - tu nie chodzi o wybielanie! To są pewne mechanizmy, które kierują każdym z nas...

ocenił(a) film na 5
aariciaa

rozumiem że wybielanie nie jest sensem tego filmu
moim zdaniem reżyser wywołuje w widzu sympatie do Hany... mimo że jest taka szorstka w obejściu... (mnie w niej urzekło to że kocha książki, opowieści. sam uwielbiam czytać)... a potem zderza nas z jej przeszłością,tym kim była... w scenach procesu
wydaje mi się ze widzom miało być jej żal...

Blue_Beetle

Trochę tak, ale nie do końca - kiedy np mówiła o tym dlaczego nie mogły otworzyć drzwi - to przerażające, ale tak niestety działają te mechanizmy. Podczas procesu norymberskiego oskarżenie mówili "ja tylko wykonywałem rozkazy" - i, mimo iż to wydaje się nie do przyjęcia, większość ludzi tak właśnie zachowuje się w obecności "autorytetu". To straszne, ale w tych warunkach większość z nas też by zabijała /pozwoliła umrzeć ludziom.
Inny ważny motyw - wyznaczanie kobiet na śmierć - "bo przecież przyjeżdżały nowe transporty i trzeba było zwolnić miejsce". Takie było zadanie, taką miały pracę...
Polecam przeczytać:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Eksperyment_Milgrama