PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210209
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

Film mi się bardzo podobał, miał klimat, świetna gra aktorska, a charakteryzacja Kate Winslet na 60 - latkę była powalająca.
Jedyne co mnie dręczy to te niedopowiedziane słowa, które mogły wszystko zmienić. Dlaczego Michael nie powiedział o tym, że Hanna nie umie czytać. Nie tylko o to chodzi... W tym filmie czegoś brakuje. Czegoś co sprawiłoby, że ona byłaby może na wolności, albo nie popełniła samobójstwa (powiesiła się, nie?).
Nie wiem. Muszę się zabrać za czytanie książki.

ocenił(a) film na 7
jasna_cholera

Dlaczego nie powiedział hhmmm ? Moim zdaniem bał się oraz po części no nie wiem czy to dobre słowo ale ukarać, za to co zrobiła tym niewinnym osobom (a może nawet i jemu, opuściła go bez słowa). Moim zdaniem dobrze zrobił, że nic nie powiedział. Film godny polecenia. Chociaż trochę dla mnie zbyt szybko zaczął się ich romans, coś mi w tym brakowało...

ocenił(a) film na 7
jasna_cholera

Ja uwazam ze decyzja Michaela o zatajeniu tajemnicy o tym ze Hanna nie umie czytac bylo jednym z najlepszych momentow. DZieki niemu film duzo zyskal. Bo wydaje mi sie ze malo kto przewidzial ze Michael nie powie tego w czasie procesu. Ja sam tak myslalem:) o ile samobojstwo bylo latwe do przewidzenia po reakcjach Hanny to zatajenie alfabetyzmu kompletnie mnie zaskoczylo. To byl swietny moment. Poza tym dzieki temu ze Hanna poszla do wiezienia a pozniej popelnila samobojstwo, film nie byl kolejna nowela ze szczesliwym zakonczeniem tylko byl dramatem ktory sklania do refleksji. Świetny film:):):)

ocenił(a) film na 8
liber2001

No właśnie na tym polega problem. To wszystko było wręcz genialne, niesamowite, przemyślane w każdym calu, ale Michael był takim trochę debilem /wybaczcie/. Z drugiej strony, gdyby był mądrzejszy, to straciłby na tym film.