Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109323
5,9 47 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Średnio...

użytkownik usunięty

Nie jestem fanem musicali - nigdy nie miałem okazji zetknąć się ze śpiewaną wersją Nędzników, nie widziałem tez poprzednich ekranizacji, więc jedyne porównanie mam z
książką (którą bardzo lubię, choć czytałem już dawno). Niestety narracja w filmie była momentami nudna, fakt, że każdy dialog i monolog wyśpiewano sprawił, że chciałem w
kilku miejscach zatkać sobie uszy (na litość, widziałem wiele musicali, gdzie prócz piosenek zawarto normalne partie dialogowe). Technicznie i aktorsko bez zastrzeżeń, ale
końcowa scena (bohater odchodzi do "Boga" i trafia w środek z założenia anty-kościelnej rewolucji) była dla mnie dziwacznie zrealizowana i z swojej formie zupełnie
nieuzasadniona. Film ogólnie na plus, dłużyzny i brak mówionych dialogów skutecznie obniżają dla mnie jego ocenę. I widać nie jestem osamotniony, bo sporo osób uciekło
na moim seansie z kina na długo przed końcem projekcji.

użytkownik usunięty

SPOILER SPOILER SPOILER.

ocenił(a) film na 10

Rewolucja z filmu była raczej antykrólewska, a barykada symbolizowała raczej miejsce, gdzie wszyscy są równi.

ocenił(a) film na 5

Faktycznie - cała historia oczywiście ciekawa, ale niepotrzebnie wszystkie dialogi były śpiewane, zwłaszcza, że sporo z nich było na dość niskim poziomie. Pierwsza część filmu dużo lepsza, druga zbyt banalna, ze zbyt dużą ilością patosu oraz niepotrzebnie rozwleczonymi scenami, co powoduje uczucie znużenia. Całość byłaby lepsza, gdyby film trwał ok. 2h i "zwykłe dialogi" były mówione, a nie śpiewane. Trochę szkoda, bo technicznie i aktorsko było bardzo dobrze...
Mocne 5/10

ocenił(a) film na 6
PWMarshal

Zgadzam się. Film nie jest zły a jego wadą jest to że jest za długi i w zasadzie tylko śpiewany - w części dialogów to zwyczajnie przeszkadza i irytuje.