PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109252
5,8 57 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

CO??????

ocenił(a) film na 7

Jak to możliwe że obsadzili Crowe'a w roli Javerta???? jestem zbulwersowany!

użytkownik usunięty
spekta

dlaczego?

ocenił(a) film na 7

a czytałeś nędzników? po prostu nie pasuje mi do tej roli :P

ocenił(a) film na 10
spekta

Z tym, że film nie będzie bazował na książce, tylko na musicalu (tak, wiem, że musical bazował na książce). Nie czytałem książki, ale sugerując się musicalem, Crowe pasuje tutaj idealnie. Martwię się jedynie o jego śpiew...

spekta

Czytałam książkę (jest to jedna z moich ulubionych :)) i powiem szczerze, że też (pomimo tego, że lubię Crowe'a) byłam początkowo zszokowana, że zagra Javerta. W ogóle ten aktor nie pasuje mi do żadnej postaci z 'Nędzników'. No, ale nie osądzam póki nie zobaczę.

AgathaEva

Jakby się czepiać to większość obsadzonych aktorów do musicalu nie zgadza się z pierwowzorem książkowym.

ocenił(a) film na 9
spekta

Ja myślę, że poradzi sobie. Javert jest naprawdę tragiczną postacią, jednocześnie fascynującą i przerażającą - przynajmniej takie są moje odczucia.. Nie wiem, dlaczego, ale Russel Crowe pasuje mi do tej roli jak nikt inny. Założę się, że świetnie zagr wypranego z uczuć inspektora ;)

Bardziej zdziwiła mnie Helena Bonham-Carter w roli pani Thenardier, ale cóż, nie chcę z góry osądzać obsady ;)

ocenił(a) film na 6
CelloCello

Jak zagrała Bellatriks w HP to i poradzi sobie w Nędznikach jako pani Thenardier :D Dość zbieżne charaktery :D

Marvolo666

No tak trochę bez przesady, nie?
Granie psychicznie chorej zwariowanej czarownicy a wyrachowanej, nieszczęśliwej materialistki to jednak pewna różnica.

ocenił(a) film na 6
eowine

Ale Helena potrafi zagrać wszystko...Sweeney Tood, Podziemny Krąg, HP, Kings Speech...to wszystko się sobą różni a w każdej produkcji wypada dobrze :) Moim zdaniem przynajmniej. Są aktorzy którzy mogą zagrać wszystko z równym rezultatem :)

Marvolo666

No owszem, owszem, ja osobiście bardzo wierze w panią Carter ale twoja wypowiedz raczej umniejszała jej talent.

ocenił(a) film na 6
eowine

Nie miałem takiego zamiaru ;) Osobiście bardzo lubię jej grę i produkcje Burtona z jej udziałem (czyli większość) :D

Marvolo666

Ja to odebrałam tak, że nie ważne jako rola ona gra tak samo.

ocenił(a) film na 6
eowine

Nie to miałem na myśli ;)

Marvolo666

Teraz to zrozumiałam, ale ten wcześniejszy skrót myślowy był... zbyt ogólny.

ocenił(a) film na 6
eowine

Możliwe, ja nie miałem problemu z załapaniem :D heh

Marvolo666

To by mnie zdziwiło gdybyś miał problem z załapaniem własnych myśli.

ocenił(a) film na 6
eowine

Jak każdego raczej ;) Umiem też nie dostrzegać problemu tam gdzie go nie ma ;)

Marvolo666

Ja jakoś tutaj problemu nie widzę. Problem był tylko, że użyłeś zbyt dużego skrótu myślowego i trzeba było to wyjaśnić.
Skoro jesteś fanem Nędzników, to może ten temat rozwiniesz? Może będzie ciekawiej.
Czytałeś książkę?

ocenił(a) film na 6
eowine

Gdybym nie czytał, nie wypowiadałbym się :) Wskaż mi fragment mojej wypowiedzi, gdzie nazwałem siebie "fanem" owej książki :)

Marvolo666

Czytam między wierszami i wyciągam wnioski:)

ocenił(a) film na 6
eowine

Z mojej wypowiedzi można wywnioskować, że jestem co najwyżej fanem Burtona i jego żony. Ostatecznie ich styl ubierania nieco przypomina nędzników :)

Marvolo666

Dobre. Naprawdę dobre. Odpowiada mi twoje poczucie humoru. XD
A co do Burtona i jego twórczości również doceniam.

ocenił(a) film na 6
eowine

To wspaniale :) Który film w szczególności ?

Marvolo666

Sleepy Hollow :)

ocenił(a) film na 6
eowine

No to możemy sobie piątkę przybić, chociaż bardzo mi się podobał też Sweeney Tood. Jeździec też znakomity moim zdaniem, cała opowieść. Oczywiście jak zawsze Christopher Lee (mała rolka, ale nie brakuje go w żadnym filmie Burtona od 15 lat). Plus fakt, że w filmie gra gro ludzie z HP...Sędzia, Van Tassel i jego żona :) A na czele Johnny...świetnie wyglądał z tymi okularami ogromnymi na czerepie :)

Marvolo666

Nie mogę się bardziej zgodzić:)
Pomijając postać pani Thenandier, a wracając do Nędzników strasznie ubolewam nad aktorem który gra Mariusa Pontmercy... normalnie dramat. I jak tu uwierzyć, że Eponine się w nim bujnęła.

ocenił(a) film na 6
eowine

Jak dla mnie ten aktor ma strasznie szerokie usta...choć może to kwestia gustu :) Jeżeli chodzi o aktora do tej roli, to zdecydowanie lepiej był moim zdaniem dobrany w wersji serialowej z 2000 roku (rola Malkovicha bezbłędna moim zdaniem, tak jak i Clavier i Depardieu).

Marvolo666

Dla mnie to już nie ma brzydszego jak on. Dramat. A ta francuska wersja była świetna. Eponine bardzo mi sie podobała i Thenandierowie :)

ocenił(a) film na 6
eowine

Dokładnie. Aż biła od nich nędza i chciwość, żądza zysku. Zresztą uważam, że serial francuski na podstawie Hrabiego Monte Christo (też z Depardieu) również wypadł świetnie. Tylko to nieszczęsne zakończenie...w każdej ekranizacji jest happy end w ramionach Mercedes :D

Marvolo666

Rozumiem, że wolałbyś napisać książkę od nowa by nie zostawał z Mercedes? :D

ocenił(a) film na 6
eowine

Ale w książce on nie zostaje z Mercedes :) Ona idzie sobie do klasztoru a on odpływa w siną dal na swoim ukochanym trójmasztowcu z taką grecką księżniczką. W filmach większość jest ok...ale to mogliby zrobić zgodnie z prawdą :)

Marvolo666

A to sorry... książki nie czytałam i ...byłam pewna, że wiernie odtworzyli. Ale tak mi logiczniej pasuje, że zostaje z Mercedes ileż można się zadręczać w tym życiu. Po za tym oni mieli chyba syna, więc mają dla kogo żyć. O tym klasztorze to dość egoistyczne podejście.

ocenił(a) film na 6
eowine

Niestety syn to też dodatek ekranizacji. Ale to może nawet zostać, niech tam im będzie. W książce ona uznała, że czuje się niegodna jego miłości po tylu latach więc poszła sobie do klasztoru :) Ale przynajmniej on będzie miał dobrze na resztę życia (dużo pieniędzy, dokonana zemsta i kobieta o 15 lat młodsza u boku) xD heh

Marvolo666

No weź jak .... tylko mu potrzeba potrzeb pierwszego rodzaju to gdzie ta szlachetna idea?

ocenił(a) film na 6
eowine

Heh, książka bardziej rozwija ten temat. On był po prostu kosmopolitą - nie łączyły go żadne więzi z jakimś państwem czy ideą. Sam to dobitnie stwierdził w jednej rozmowie. O wiele bardziej pociągał go Wschód i tamtejsza kultura (zresztą systematycznie zajadał się haszyszem). Zemsty dokonał w najbardziej dotkliwy sposób w jaki można było ją przeprowadzić. A kobieta u jego boku naprawdę go kochała, więc w sumie wszystko było dobrze :D A kasa to wynagrodzenie za 13 lat w najgorszym francuskim więzieniu :D

Marvolo666

Nie przekonuje mnie to. Jakieś pomieszanie z poplątaniem. Niby jakiś oszołom wynarodowiony z imperatywem zemsty. A za chwilę, że to jego idea. Ale zmasakrowany pomysł.

ocenił(a) film na 10
eowine

Przeczytaj książkę,bo Twoje komentarze wywołują u mnie śmiech.

wazka16

Jak dla mnie to w książce Edmunt dantes widziw z zemscie cos wiecej niz tylko chęć odwdzięczenia się za zło jemu wyrzadzone. On traktował siebie jak sprawiedliwa reke Boga odpłacającą za krzywdy. Te odniesienia mistyczne - w myśleniu Dantesa są bardzo zauważalne. min. chyba w momencie, gdy po latach przybywa do swojej byłej celi by w jej mrokach utwierdzić sie w raz, dawno temu podjetej decyzji. Jego zemsta zatem to prawie jak przeznaczenie, coś wyznaczonego z góry, dlatego z taką determinacją do tego dąży.

A tak poza tym to chyba ta rozmowa odeszła od wątku głównego jakim są Les Miserables :)

wazka16

Spadaj do własnej rozmowy. Zapraszałam cię? Jak się nie masz z czego śmiać to śmiej się z własnej głupoty.
Przyczepił się trol.

ocenił(a) film na 10
eowine

Piszesz na forum,nie na priv.Nie potrzebuje twojego zaproszenia,dziecinko.Widać,że niedojrzała z ciebie osoba skoro nie umiesz przyjąć słowa krytyki ( a właściwie to była rada).Ta,śmieszy mnie to,że nie czytając książki piszesz tak jakbyś ją czytała i wymądrzasz się.A to wszystko w oparciu o cukierkowy film.
*Chciałaś napisać troll,bo takie słowo jak trol to nie istnieje.Śmieszne się robi to nadużywanie niektórych słów.A tutaj na filmwebie to słowo (przynajmniej do nie dawna) używa się w innym sensie.

wazka16

Kobieto, nie z tobą prowadziłam ta dyskusje. Idz się gdzies wyrechocz na podwórku. A teraz miej troche kultury i wynieś się stąd bądz zamilcz jak osoby starsze od ciebie rozmawiają.
Nie z tobą rozmwiałam.

spekta

a właśnie że zajebiście

ocenił(a) film na 10
spekta

Pożyjemy,zobaczymy.Film jeszcze nie wszedł do kin,a większość już marudzi.To chyba polska choroba :)