Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109323
5,9 47 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Po seansie przedpremierowym jestem bardzo mile zaskoczona, miałam wobec tego filmu
dość duże wymagania i muszę przyznać nie zawiodłam się.
Aktorzy grają bardzo autentycznie, przekazując emocje. Obsadzenie w głównych rolach znanych
gwiazd filmowych niestety nie było we wszystkich wypadkach dobrym rozwiązaniem, ponieważ
troszkę ucierpiał na tym wokal, a przecież to właśnie o niego chodzi w musicalu. Oczywiście
nie mogę napisać, że chodzi mi o wszystkich, Jackman oraz Amanda Seyfried dają sobie
świetnie radę, natomiast najbardziej nie pasował mi Russell Crowe w roli Javerta, a jest to
jedna z moich ulubionych postaci w musicalu, szczególnie w pamięci mam fenomenalne
wykonanie jego partii przez Łukasza Dziedzica w polskiej wersji teatralnej. Dobrym
rozwiązaniem okazało się wykorzystanie aktorów musicalowych, w drugoplanowych rolach,
którzy wyrównują poziom wykonywanych utworów w filmie.
Film zaskoczył mnie też wyszukaną scenografią, panującym nastrojem, kostiumami oraz
ukazaniem najbiedniejszych i najbogatszych warstw społecznych ówczesnej Francji oraz
kontrastu między nimi.
Niektóre piosenki zostały skrócone inne natomiast zupełnie wycięte, co dla wiernych fanów
tego musicalu jest zupełnie niepotrzebne.

ocenił(a) film na 9
mptrojka

Czy mogłabyś napisać jeszcze jak jest z pozostałymi gwiazdami? To, że Russel beczy a nie śpiewa to już niestety było słychać w zwiastunie. Amanda ma doświadczenie po Mamma Mia a jak z pozostałymi? Czy Państwo Thenardier dają sobie radę z połączeniem śpiewu i komizmu? Jak wygląda "Słuchaj kiedy śpiewa lud"? W tedy śpiewają tak naprawdę wszystkie ważne postacie i mamy przegląd ich głosów, kto spisuje sie najlepiej a kto najgorzej? Ja niestety będę musiał jeszcze chwile poczekać by zobaczyć to na własne oczy.

ocenił(a) film na 9
karalek

Jeśli chodzi o Thenardierów to dają sobie jakoś radę, ale fajerwerków nie ma ponadto ich wątek został ograniczony do minimum, ich wspólna piosenka śpiewana na weselu została skrócona, natomiast utwór śpiewany przez Thenardiera w kanałach został wycięty zupełnie. Anne Hathaway bardzo dobrze wypadła aktorsko, doskonale przekazując odczucia i emocje , jednak jej wykonanie I dreamed a dream, zostało bardziej wyszeptane niż zaśpiewane... Jak wcześniej wspomniałam wykorzystanie aktorów z warsztatem wokalnym jak Samanthy Barks czy Aarona Tveita znacznie poniosło walory wokalne w filmie, również piosenki zaśpiewane zbiorowo wypadły moim bardzo dobrze.