Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109323
5,9 47 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Dobry...

ocenił(a) film na 8

Pozwolę sobie i ja wrzucić trzy grosze. Piszę w jakiś czas po seansie w kinie, z czasem mój odbiór się nieco zmienił. Po pierwsze porównuje film do wersji teatralnej na 25 lecie musicalu, stąd w kinie miałem mieszane uczucia - dorównanie wokalne poziomu wersji teatralnej przerosło aktorów. Jednak po obejrzeniu filmu na spokojnie, pozwoliło mi spojrzeć na niego nieco inaczej. Podtrzymuje, że Hugh Jackman nie uniósł WOKALNIE roli - grał perfekcyjnie - lecz pamietajmy, że to musical, a jego śpiew momentami wydawał się siłowy. Osobiscie nie rozumiem oburzeń pod adresem Crowe'a, mnie osobiscie bardzo pasował, a gra i postać wykreowana przez Hathaway mnie zachwyciła. Ciekawym zabiegiem w porównaniu do oryginalnego musicalu, była delikatna modyfikacja niektórych utworów jak też i dodanie kilku zupełnie nowych. Warstwa kostiumowa i scenograficzna to perełki. Podsumowując ktoś kto znał li tylko wersje teatralną może się wokalnie w kilku miejsach rozczarować. Całościowo film nieidealny, ale nadal bardzo, bardzo dobry. Zważywszy, że takie filmy to obecnie rzadkość.