Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109323
5,9 47 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Film wspaniały. Ledwo powstrzymałem się od łez w scenie końcowej. Ale wytłumaczcie mi po co ktoś kupił zęby Fantine? Co z nimi można zrobić? Pierwsze słyszę, aby ktoś
sprzedawał zęby w XIX w. Jak już komuś były bardzo potrzebne, co przecież co kilka lat była jakaś bitwa i mógł ich nazbierać ile zapragnął.
W sumie to mnie to strasznie intryguje, chyba najbardziej w całym filmie.

ocenił(a) film na 8
heavy_2

Na sztuczne szczęki, to proste. A zęby młodej kobiety są cenniejsze i ładniejsze, niż zęby starego żołdaka, z resztą od ostatnia duża wojna we Francji to sto dni Napoleona, a i wtedy na grabienie szczątek nie patrzono tak zupełnie obojętnie (choć się zdarzało, vide Thenadier).

ocenił(a) film na 9
ratold

No właśnie nie wydaje mi się. Przecież szczęki z naturalnych martwych zębów musiały być podatne na próchnicę. Poza tym można znaleźć w sieci następujące informacje.
The first porcelain dentures were made around 1770 by Alexis Duchâteau.
In London in 1820, John Lennon, a goldsmith by trade, began manufacturing high-quality porcelain dentures mounted on 18-carat gold plates.

"...A zęby młodej kobiety są cenniejsze i ładniejsze, niż zęby starego żołdaka,.." - popierwsze były za darmo, po drugie wydaje mi się że trzon armii zawsze stanowili młodzi mężczyźni.

heavy_2

Porcelana była droga, a ludzkie zęby tanie. Wyrywanie zdrowych zębów niewolnikom i wstawianie panom praktykowano już w starożytności.Weź pod uwagę, że męskie zęby są większe, niż kobiece, a więc był też popyt na zęby dla dam :|

heavy_2

Dokładnie rzecz ujmując męskie zęby są większe i wstawione u kobiety wyglądałyby jak końska szczęka- dlatego damskie zdrowe zęby były bardzo poszukiwane ( BTWFantyna w książce sprzedaje siekacze).
Protezy z ludzkich zębów miały się dobrze do połowy XIX wieku- te porcelanowe z początku lubiły się kruszyć, poza tym uskarżano się, że wyglądają "zbyt ładnie" zdradzając, że nie należą do właściciela.

ocenił(a) film na 10
heavy_2

Tak było w książce, więc uwzględnili to w filmie (tak wiem - film jest na podstawie musicallu).
Poza tym pragnę nadmienić, że w oryginale wyrwano jej przednie zęby, a nie tylne (boli na samą myśl).

heavy_2

Przeczytaj ksiazke to sie dowiesz :P polecam bo ksiazka swietna :D