PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109252
5,8 57 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

One day more

użytkownik usunięty

To najlepsza, najzmyślniej nakręcona scena tego filmu.

Spodziewałam się takiego sposobu nakręcenia scen do tej piosenki

użytkownik usunięty
czarodziejkamab

Nie mam na myśli tylko sposobu nakręcenia, ale całą scenę, razem z piosenką i muzyką.

Mnie chodziło o to, że nie wsadzono wszystkich wykonawców w jedno miejsce i nie kazano im śpiewać, tylko każdego pozostawiono własnym sprawom i dopasowano sceny z ich udziałem do tekstu.

użytkownik usunięty
czarodziejkamab

Mnie szczególnie podoba się (choć to chyba zasługa scenicznego musicalu) że każdy śpiewa na swoją charakterystyczną melodię (Javert, Thenardierowie), każdy pragnie czego innego, ale wszyscy oczekują na to jutro. Genialna scena.

Sama bym to zrobiła w ten sposób. Inaczej nie ma sensu.
A sposób śpiewania rzeczywiście wynika z oryginalnego libretta i partytury. Każdy z nich ma inne marzenia i oczekiwania i chce je zrealizować w obliczu rewolucyjnego zrywu studentów: uciekający przed Javertem Valjean, zakochane Cosettei Eponine, Marius wybierający miedzy miłością a rewolucją, ideowiec Enjolras, służbista Javert i Thenardierowie pragnący wyciągnąć jak najwięcej korzyści z tego co się dzieje. Idealne zamknięcie pierwszego aktu i wstęp do drugiego. Granica między tym, co było i co ma nadejść.

użytkownik usunięty
czarodziejkamab

Nie znam musicalu scenicznego zbyt dobrze, ale gdybym miał podzielić film na akty, to wg mnie drugi akt zaczyna się po piosence "Stars", kiedy kończymy wątek Fantine i wchodzimy w wątek rewolucji.

Pierwszy akt kończy się właśnie "One day more"

użytkownik usunięty
czarodziejkamab

To drugi jest chyba dość krótki?

Nie taki krótki. Są tam i ataki na barykadę, uwolnienie Javerta przez Valjeana, "Drink With Me", i "Bring Him Home", śmierć Javerta, "Empty Chairs At Empty Tables", ślub Mariusa i Cosette, wizyta na tej uroczystości Thenardierów, śmierć Valjeana i końcowe "Do You Hear..."

użytkownik usunięty
czarodziejkamab

Krótki w porównaniu z pierwszym gdzie przecież mnóstwo się dzieje - "Look down", "Who am I", "at the and of the day", cały wątek Fantine z "Lovely ladies" i "I dreamed a dream", piosenki Thenardierów, konfrontacja Javerta i Valjeana, później cały wątek rewolucjonistów i miłosny aż do, jak mówisz, One day more. A nie wiem, czy nie ma tego więcej, bo wymieniłem tylko to, co w filmie.

Swoją drogą, słyszałem gdzieś, że w oryginale Madame Thenardier bierze udział w piosence Lovely ladies??

Chyba nie. Oglądałam spektakl na scenie, mam koncert z 25 lecia i nie ma jej tam.

A jeśli chodzi o granicę, "One day more" jest jakby początkiem rewolucji.

użytkownik usunięty
czarodziejkamab

No właśnie, wydawało mi się to dziwnym pomysłem.

Jeśli zaś chodzi pomysły na piosenki, mnie spodobał się tan na "Do You Hear The People Sing"