Czy mnie oczy nie mylą, czy dostali osiem nominacji? :) Nie mogę się doczekać premiery jeszcze
bardziej!
Ale to raczej ogólna tendencja ;) Nie miałabym nic przeciwko, gdyby u nas też premiera odbyła się jeszcze w 2012... ale cóż, jak zawsze musimy czekać, czekać, czekać...
Z tego co słyszałam liczyli na 13 nominacji. Nie rozumiem dlaczego C M Schönberg nie dostał nominacji za muzykę!!! Przeciez to najlepsza musicalowa ściezka dzwiekowa ever! Wiemy to od lat i żadna akademia nie musi nam tego potwierdzać!
A może są jakieś reguły które nie pozwalają nominować utworów napisanych nie w danym roku? I dlatego mamy nominacje dla nowego ''Suddenly'' a dla całej mistrzowskiej reszty nie?
Pytanie jeszcze ile z tych 8 nominacji zamieni się w nagrody. Przy piosence stawiam jednak na "Skyfall".
Z muzyką jest dokładnie tak jak mówisz. Nie jest to oryginalna ścieżka dźwiękowa.
Jako bardzo mocną nominację obstawiam tylko Anne Hathaway. Nie wiem jak z nagrodami technicznymi, bo się na nich nie znam, ale pewnie też coś zgarną.
Ale ogólnie chciałabym się miło zaskoczyć :)
Tak, muzyka musi być oryginalna... Dawniej była też nominacja za "aranżację muzyczną", czyli właśnie użycie gotowej muzyki. John Williams swojego pierwszego Oscara dostał właśnie w tej kategorii (za "Skrzypka na dachu"). Zdarzało się, że film był nominowany za muzykę dwukrotnie - za część oryginalną i część aranżowaną.