PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109252
5,8 57 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Spektakl

ocenił(a) film na 3

Byłam na tym spektaklu w Romie- stanowczo dużo lepszy. gdybym miałam oceniać- ten spektakl: 9/10, a film 3/10. wiec macie porównanie. Po kilku minutach film staje się nudny, zaś spektakl wręcz odwrotnie coraz bardziej wciąga.

pysialka

ten film to gniot

ocenił(a) film na 5
pysialka

Muszę się zgodzić co do opinii odnośnie filmu. Generalnie wszystko pięknie ładnie, gra aktorska, kreacje, muzyka poza jednym-film nudzi, nie wciąga, gdyby to nie był musical to myślę, że byłoby o wiele lepiej, a tak to katastrofa, gdybym przy ocenie brała jedynie moje odczucia byłoby poniżej 5.
Polecałabym jedynie osobom lubiącym musicale, ale takie na serio, bo ilość wypowiedzianych w tym filmie zdań można policzyć na palcach u rąk.

ocenił(a) film na 9
pysialka

Również widziałem spektakl i również w ,,Romie", kompletnie nie rozumiem Twojego wpisu. film jest w pewnym sensie odzwierciedleniem spektaklu, piszę w pewnym sensie gdyż są odstępstwa nawiązujące do powieści (śmierć Eponiny). Film jest rewelacyjny, nie nudzi i przedewszystkim bardzo wciąga.Na dodatek jest bogatszy scenograficznie, co jest zrozumiałe, wręcz urzekając. Chociaż warszawski spektakl w ,,Romie: miał coś czego w filmie nie sposób było pokazać nawet w filmie. Samobójstwo Javerta, w Romie pokazane było absolutnie artystycznie, całkowicie genialnie. Te 3/10 najprawdopodobniej wynikło z faktu, iż znałaś treść musicalu i nie bawiło Ciebie oglądanie tego samego po raz wtóry nawet w jakże innej przecież cudownej oprawie. Nie znajduję innego wytłumaczenia, ja ciągle się zastanawiam czy mojego 9/10 nie przestawić jednak na 10/10.

sieciowiec652

Znam treść musicalu, oglądałam go w Romie, nieraz oglądam "Les Miserables in Concert" z 2010 r. i to mnie absolutnie nie nudzi. Wręcz przeciwnie, bardzo mi się podoba. Film natomiast ciężko mi strawić. Rossellinique po tym względem wg mnie ma rację. Składowe części filmu są w większości w porządku, ale w całości jest dla mnie coś ulotnego, co sprawia, że filmu nie oglądam z taką samą przyjemnością jak ww koncertu

ocenił(a) film na 9
czarodziejkamab

Każdy ma swoją wrażliwość. Z waszą, Twoją, Rossellinique i Pysialki, oceną filmu nie mogę się zgodzić. wiem,że nie jestem w tym osądzie osamotniony., podobnież jak i wy w swym subiektywnym odbiorze. Składowe części są w porządku - twierdzisz - lecz całość nie jest w porządku, gdyż poraża ulotnością. Czyli odbieram to tak, jest dobrze bo jest źle. Trochę się to logiki nie trzyma.
Powiedzmy szczerze ocena 3/10 czy drugi wpis,że film jest gniotem, dla mnie jest daleki od rzeczywistości. Uważam,że ocena filmu 9/10 jest w pełni właściwa, a 10/10 również nie odbiega specjalnie od tego co widzimy na ekranie. Ocenę słaby czy nieporozumienie, które sugeruje drugi wpis w wątku, uważam za albo prowokację albo wynikła z ignorancji oceniającego.7 może 6 jeśli komuś się nie bardzo podoba, jest jeszcze dla mnie do przyjęcia.

sieciowiec652

Nie napisałam, że poraża ulotnością, ale jest w tym wszystkim dla mnie coś ulotnego, w senie bliżej niezidentyfikowanego, co sprawia, że nie ogląda mi się tego filmu dobrze, pomimo mojego zamiłowania do tego musicalu. Film oceniłam jako dobry, ale nie jest on dla mnie rewelacyjny.

A w swojej ocenie na pewno nie jesteś osamotniony. Wielu widzi więcej zalet tego filmu niż osoby przez Ciebie wymienione.