Ten film był po prostu wspaniały. Nie rozumiem ludzi, którzy mówią "za dużo śpiewu"- ale to przecież musical! Widać, że nie jest to byle jakie przedsiewziecie tylko porządna produkcja, raczej dla osób (nie wiem jak to nazwać), którze lubią prawdziwe kino, a nie jakieś prymitywne ekranizacje (jeśli w ogóle można tak je nazwać). Cudowna obsada.Według mnie jest świetnie zrobiony pod względem i aktorstwa i muzyki. Wszyscy aktorzy spisali się świetnie pod tymi względami, ale mi chyba najbardziej spodobał się Russell Crowe, Amanda Seyfried i córka Heleny i Sacha. Każda piosenka w filmie była "potrzebna" i żadnej nie powinno zabraknąć. Według mnie powinnien dostać wszystkie zagrody i nie dziwnie sie, że jest tak nominowany. Na sali płakały wszystkie panie, ale u mężczyzn też widać było wzruszenie. Na pewno kupie film na dvd i może nawet płyte z muzyką :) Bardzo polecam ten film! Dla każdego! Dla młodzieży, która dowie się czegos o histori, dla studemtów, jak i oczywiście ludzi dosrosłych! Moze wybiore się nawet drugi raz :)
Wg mnie powinien być trochę krótszy, bo w kinie, w przeciwieństwie do teatru nie ma antraktu. Mimo to wspaniały. Dwa lata temu byłam na tym musicalu w Romie i wyszłam zdegustowana sprowadzeniem dramatów głównych bohaterów do jarmarcznej estetyki. Film zachwycił mnie, przez kontrast, autentycznością - skazańcy, prostytutki i biedacy są brudni i często chorzy, a śpiew nie jest idealny technicznie, ale za to wypełniony emocjami odpowiednimi do chwili - i o to chodzi :) I cudowna końcówka, która wynagradza wszelkie wcześniejsze dłużyzny :)