Z tego co wiem to był jedyny raz w historii akademii kiedy Oscara dla najlepszej aktorki
pierwszoplanowej zdobyły dwie kobiety, Barbra Streisand za zabawną dziewczynę i
Katharine Hepburn za film lew w zimie, jest nawet filmik z uroczystości z 1969 roku:
http://www.youtube.com/watch?v=PoNdQxkI-0w&feature=related ,dlatego nie wiem czemu
na całym filmwebie piszą że była tylko nominowana.
Było dokładnie tak jak mówisz, obejżałem filmik z rozdania oscarów i obydwie wtedy zdobyły nagrodę akademii za pierszoplanowe role kobiece.
Po prostu baza danych z nagrodami uniemożliwia dodanie nagrody ex-aequo, więc uwzględniono tylko wygraną Streisand. Podobnie sprawa wygląda przy Oskarach z 1932, gdzie nagrodą dla najlepszego aktora pierwszoplanowego podzielili się Fredric March i Wallace Beery, ale w nagrodach na Filmwebie uwzględniono tylko tego pierwszego. Co nie zmienia faktu, że moderatorzy powinni pomyśleć nad udoskonaleniem tej bazy danych, bo takich przykładów jest mnóstwo, szczególnie w przypadku festiwali filmowych..
Kubrick na Filmwebie w nagrodach nie ma Oskara, którego zdobył za efekty specjalne. Haniebne niedopatrzenie. I tak już cale lata. Nikt tego nie skoryguje. Potrafią tylko dumnie chwalić się: "Druga co do wielkości baza filmowa na świecie".
To takie typowo polskie, to chwalenie się że coś mamy największe w Europie i na świecie albo drugie co do wielkości.
Chyba typowo ludzkie, bo każdy się chwali jeśli ma czym. Szczególnie w świecie biznesu. Jakiś kompleks zabolał chyba.
Zastanawia mnie też ta niska ocena filmu ? Naprawdę taki słaby ? Czy to gimbusy jak dorwały się do klawiatury zrobiły taki numer i stawiały temu filmowi oceny 1/10 ?
Filmu nie widziałem a chciałbym go zobaczyć bo lubie ten gatunek.
"Lew w zimie" to wzór do naśladowania. Kino historyczne, które bez pardonu zagląda do królewskich komnat obnażając całą prawdę o rządzących - tych większych i mniejszych oraz ich nieustannej walce o wpływy. Wybitne aktorstwo O'Toole'a i Hepburn. Niesamowita oprawa muzyczna geniusza Barry'ego.
Niestety ludzie wolą taką "Dynastię Tudorów". A prawda jest taka, że "Lew w zimie" był jednak dużo, dużo wcześniej nakręcony.
Sama ocena "Lwa w zimie" na Filmwebie, to totalne nieporozumienie. Chyba ktoś musiał majstrować przy ocenie.
właśnie oglądam fragmenty na You Tubie wygląda to ciekawie i muzyka Johna Barry'ego o której wspomniałeś świetnie brzmi. Tvp raczej tego filmu nie puści a jeśli by już puściła to w nocy i to po północy a o TVN i Polsacie to nie wspomne oni tylko "Mega Hity" puszczają w szczególności Polsat. Megagnioty puszczają jako mega hity rzygać się chce.
Takie kanały jak AleKIno czy TCM albo Zone Europa powinni udostępnić szerszej publiczności albo włączyć do publicznej, bo tam lecą dobre filmy, a nie każdemu się chce płacić za tak drogie programy.