Czy ktoś może polecić jakieś dobre filmy zawierające w swej tematyce motyw martyrologii (przede wszystkim polskiej i żydowskiej) z czasów II Wojny Światowej?
Dobre, a właściwie bardzo dobre filmy tego typu to np.: "Sklep przy głównej ulicy" (Czechosłowacja), "Lista Schindlera" Spielberga, "Europa Europa" Agnieszki Holland, "Pianista" Polańskiego, "Idź i patrz" Elema Klimowa. Fundamentalny dokument na temat Zagłady to oczywiście "Shoah" Lanzmanna. Udany jest też polski "Kornblumenblau" Wosiewicza o życiu w obozie koncentracyjnym.
Z wymienionych przez Ciebie widziałam jedynie "Listę Schindlera" (klasyk) i "Pianistę". Co do "Idź i patrz" to zabierałam się za jego obejrzenie z pół roku temu, ale zwlekałam i zwlekałam no i w końcu nie zobaczyłam. Czytałam gdzieś w sieci, że ten film jest bardzo brutalny i wymowny. Pewnie to prawda.
"Idź i patrz" to nie jest film dla każdego, wymaga dojrzałości oraz znajomości tego okresu jak i miejsca działań, co ciekawe jako film Rosyjski jest pozbawiony patosu i heroizmu, jego przesłanie polega na pokazaniu przegranej obu stron, jest to obraz przedstawienia wojny jako zła totalnego, nie ma tam "dobrych" i "złych", pokazany jest upadek ludzkości, Jako żołnierz zawodowy który był w Afganie i Iraku polecam ten film wszystkim którym wojna przejawia się jako zło i tylko zło. P.s. nie dostrzegłem tam brutalności lecz raczej przejawienie bezsensu wojny jako takiej która prowadzi tylko i wyłącznie do jeszcze większego ZŁA!! Scena końcowa "miażdży" umysł, w filmie jest od "pyty" metafor których nie zrozumie "gimbus" karmiący się obrazami rodem "made in USA", reżyser po tym filmie oznajmił że zakończył swoją karierę w kinematografii twierdząc iż osiągnął szczyt swoich możliwości oraz że pokazał już wszystko co mógłby w tej dyscyplinie pokazać, w czym całkowicie się z nim zgadzam...
Najlepszy film o Holokauscie to zdecydowanie "Pianista,, Polanskiego. Na drugim miejscu jest u mnie ,,Dzieci Ireny Sendlerowej" o Polce która uratowala 2500 Zydowskich dzieci z Getta Warszawskiego. O martyrologii Polskiej : ,,Katyn" (2007)Andrzeja Wajdy , ,,General Nil"(2009) Bugajskiego ,,, Ja jedna zginę. Inka 1946" ,,Smierc Rotmistrza Pileckiego" i ,,Tajemnica Westerplatte"(2013) W 2014 odbędzie się premiera filmu ,,Miasto 44" Jana Komasy. Pelnometrazowy i wysokobudżetowy film o Powstaniu Warszawskim 1944. Wart obejrzenia jest rownie ,,Karol-Czlowiek który został Papierzem" z wojna w tle.
,,Szara Strefa" widziałam i msze stwierdzić ze to nudny jak flaki z olejem bardzo slaby film, a jego wartość historczna-ZADNA.
W kwestii dokumentów Polecam 2 które trzeba zobaczyć: ,,Historia Kowalskich" ( o Holokauscie a konkretnie Polakach którzy ratowali Zydow ) oraz ,,Bloody foreigners. untold battle of britain" ( O tragedii Dywizjonu 303)
I Oczywiście film Petera Weira - "Niepokonani" (The Way Back), w której Jim Sturgess wciela się w polskiego uciekiniera z gułagu. Film można nazwac radziecka Lista Shindlera - Poprostu arcydzielo:)
Zamach - 1958 r. (zamach na Kutscherę) jakbyś nie wiedziała bo masz prawo nie wiedzieć, moja córka 40 lat jest taką antyhistoryczką że nie masz pojęcia, pozdrawiam.