PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 374 tys. ocen
8,4 10 1 374209
8,0 72 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Co, waszym zdaniem, ona symbolizuje ? Czy byla ona impulsem, dzięki któremu Schindler zmienił swoją postawę wobec Żydów, wojny i Holocaustu ? Jakie jest Wasze zdanie ?

leszczu123

Sądze, że ten zabieg miał na celu windywidualizowanie (co za pokrętne słowo!) jednostki, z tłumu szarych, zgnębionych Żydów.
Więc mamy dwa kawałki, tak? W jednym owa dziewczynka chowa się pod łóżko.
W następnym widać ją martwą wśród zwłok.

(następnie widz zamyśla się o życiu, marzeniach, rodzinie dziewczynki w czerwonym płaszczyku, a natępnie dopada go bezlitosny fakt że zginęło sześć milionów podobnych jednostek, ze swoimi własnymi światami, marzeniami, życiami, grzechami... i szklą mu się oczy niemiłosiernie. typowy zabieg u Spielberga.)

_______
A ja dopatrywałąm się symboliki walącego się kościołu w "Wojnie światów"

ocenił(a) film na 9
F60_31

Ja osobiście myślę że ta czewrień istotnie oznacza krew... Kolor krwi... A sama postać , osoba - dziewczynka... Dziecko... Zupełnie bezbronne.. Symbol tych wszystkich ludzi , niewinnych nikomu ludzi... Którzy niczym nie zawinili...
taka jest moja teza...

Boże słodki... Broń od takich czasów... :(
Dla tych, którzy zginęli... [*] :(

ivy_7

nie dopatrywałbym się aż tak głębokiego przesłania w tej czerwieni. moim zdaniem czerwień miała po prostu za zadanie wyróżnienie dziewczynki z tłumu szarych ludzi, miało to pokazac, że ginie nie tłum, ale jednostki

ocenił(a) film na 10
leszczu123

Uważam, że Czerwony Płaszczyk dziewczynki miał za zadanie spełnić rolę krwi przelanej podczas wojny. Czerwony odcień kurteczki symbolizuje czerwień krwi, która otworzyła oczy Schindlerowi. Faktycznie, Holocoust zmienia ludzi, ale z jakim skutkiem... (moje zdanie :) )

ocenił(a) film na 9
leszczu123

nie chce Was martwić, ale ta dziewczynka przeżyła to i napisała o tym wszystkim książkę...

ocenił(a) film na 10
MsCorleone

Roma Ligocka "dziewczynka w czerwonym płaszczyku" - podczas premiery filmu kobiera rozpoznała siebie w tej małej dziewczynce, to była ona. Napisala o tym książkę. Czytalam.

ocenił(a) film na 9
kamilakamila

i jak książka? jak wrażenie, bo też chcę ją przeczytać...

ocenił(a) film na 10
MsCorleone

ksiązka naprawdę dobra. ja polecam. roma ligocka była bardzo mała kiedy wojna sie zakonczyla i raczej opisuje swoje życie po wojnie. ale to niesamowite. nie zdawałam sobie sprawy jakie piętno na ludziach odcisnęła wojna. jakoś tak wydawało mi się, że koniec wojny i juz wszystko dobrze... :(

martini215

Jeśli choć raz wdepnie się we flaki jeszcze żyjącego człowieka, z pewnością to coś w Tobie zmienia. Ciekawe, że gdy dzieciaki uczą się o IIWŚ z podręcznika, nigdy nie wyobrażają sobie flaków.
Życie to nie sequel "Piratów z Karaibów" :)

MsCorleone

"nie chce Was martwić, ale ta dziewczynka przeżyła to i napisała o tym wszystkim książkę..."

boże nie! roma ligocka odkryla w losach dzieczynki - w jej postaci - odbicie swoich własnych losów. ale to nie ona była ta dzieczynką. raczej ciężko byloby rozpoznać jej ją po ty6lu latach....

ocenił(a) film na 10
leszczu123

Moim zdaniem czerwona sukienka miała symbolizować nadzieje, która jak się nieco pozniej okazuje (przy kolejnej scenie z dziewczynką) zgubna ponieważ los wojny był niemal przesadzony a wyzwolenie nadeszło w najmniej tego oczekiwanym momencie! No ale to juz trzeba chyba zapytac Spilberga.
P.S Zapraszm do dyskusji.

matipower

ale przecież film jest czarno-biały to jak poznajecie ta dziewczyne w czerwonym płaszczyku?

kalika4

Czerwony płaszcz jest jedynym kolorowym akcentem filmu (pomijając scenę ostatnią).

ocenił(a) film na 10
cinephile

Widać po prostu, jak dokładnie ktoś ogląda filmy...

Erlebnis

Może mu/jej się przysnęło w pewnym momencie... ;)

leszczu123

Spielberg powiedział, że Schindler zdał sobie, w tym momencie, sprawę z postawy aliantów wobec Polski. Holokaust był czymś tak ewidentnym, jak ta dziewczynka w czerwonym płaszczu, a mimo to każdy udawał, że tego nie widzi.

ocenił(a) film na 9
the_downward_spiral

Nie tylko dziewczynka posiadała kolor, zwróćcie też uwagę np. na świece. Film jest naprawdę ciekawie zrobiony.

ocenił(a) film na 8
xavi1991

Ja sądzę, że mamy zwrócić na nią uwagę, ponieważ kiedy pierwszy raz się pojawia to udaje jej się uciec/schować, ludzie myślą, że jest jeszcze jakaś nadzieja. Ale kiedy pojawia się po raz drugi - wieziona martwa aby spłonąć - widzimy już brak jakiejkolwiek nadziei.

Tak ja to odebrałam.

leszczu123

dziewczynka w malinowym płaszczyku to Roma Ligocka, kuzynka Romana Polańskiego.Po obejrzeniu filmu rozpoznała siebie w postaci w czerwonym z utlenionymi na blond włosami i właśnie czerwonym pięknym płaszczyku.
Spisała swoją historię w kilku książkach,porusza w nich szczególnie problem holocaustu i losu żydów po wojnie.
w ksiązkach pojawia się motyw juz wspomnianego Polanskiego oraz Ryszarda Horovitza.
spójrzcie na okłądkę tej ksiązki, to włąśnie Roma Ligocka w czerwonym szynelu: http://www.chasingthefrog.com/reelfaces/schindlerslist/romaligocka.jpg
a jesli chodzi o efekt jaki mial wywolac w filmie, uwazam ze zostal wykorzystany jako po rpostu kontrast z podłym losem jaki miał czekać tych ludzi. zresztą cos atkeigo świetnie wygląda na ekranie-bunczuczne czerwona podomka a wokół ludzie którzy wkrótce przeleją krew.

leszczu123

o kurcz...;d nie zobaczylam ze ktos juz wczesniej podał imie i nawisko tej kobiety^^
shit;/

ocenił(a) film na 7
szimi_szimi_gerl

Właśnie. Roma Ligocka mogła się identyfikować z tą postacią, ale to na pewno nie ona, bo jak
SPOILER
jest ekshumacja zwłok Żydów to widzimy, że dziewczynka jest wieziona na spalenie.