Jestem rocznikiem 97 dlatego niestety ominął mnie premierowy zachwyt i boom na tą serie filmów. Oczywiście obiło mi się o uszy, że takie filmy powstały ale nigdy nie zabrałem się za obejrzenie ich od deski do deski. Kiedyś szukałem na yt starej piosenki, która w tekście miała rewelacja na Bałtyku lody lody na patyku i zamiast piosenki wyskoczyły mi poszczególne części filmu. Wtedy zobaczyłem sobie niektóre z nich raczej skacząc po wybranych fragmentach. Po latach zdecydowałem się jednak nadrobić zaległości i zobaczyć te filmy w całości. Jeśli chdzi o pierwszą część to zgodze się z opiniami iż nie jest to najśmieszniejsza część z całego cyklu a temat aborcji wzięty na tapete psuje delikatnie beztroski i sielankowy klimat kojarzony z serią ,,Lody na Patyku''. Jednak wizyta chłopaków u Stelli czy scena w szatni po jednej z lekcji wychowania fizycznego to zdecydowanie flagowe elementy tego universum, których i tutaj nie zabrakło. Soundtrack jest po prostu perfekcyjny i świetnie wpasowuje się w tamte czasy. Dotatkowo takie elementy jak szafa grająca w kafejce,motocykle,grzebienie i pomady do włosów,mundurki szkolne,kraniki z wodą na boisku,ubiur bohaterów czy chciaż powóz sprzedający bryłki lodu naprawdę nadają filmowi klimatu. Oczywiście pierwsza część ma swoje gorsze i lepsze elementy. Z jednej strony mamy pokazane konsekwencje skorzystania z usługi prostytutki po czym kompletnie sołycony do granic temat konsekwencji aborcji czy w przypadku Bobiego odpowiedzialności za przyczynienie się do ciąży i potencjalnego ojcostwa. Oczywiście można sobie zadać pytanie czy film miał za zadanie bycia katem moralnym bądż pełnić funkcje edukacji seksualbej i odpowiedź była by raczej na nie dlatego tym bardziej dziwi mnie wybór niektórych tematów w wątkach fabularnych tej części. Jeśli chodzi o role to wyróżnił bym postać Hueygo oraz Nili. Samo zakończero nawiązań i brak odpowiedzi. zenie również mi się nie podobało. Nie chodzi mi tu nawet o happy and ( a raczej jego brak ;0 ) tylko o urwanie wątku. Poza załamanym Benjim nie wiemy jaki finał miał związek Bobiego i Nili oraz jak finalnie zamkneły się wątki z tej części. W dalszych częściach też brak informacji na ten temat.
Na sam koniec moja prywatna ocena dziewczyn, które wystąpiły w 1 części
Nili (Niki) - zdecydowana gwiazda tej części. Nic dziwnego, że to właśnie o nią toczył się bój w tej odsłonie. Niezwykle śliczna aktorka 8/10
Marta - najlepsza koleżanka Nili zakochana bez wzajemności w Benjim 7/10
Rita - Blondynka spotkana przez głównych bohaterów w kafejce razem z koleżanką na początku filmu 6/10
Lia - Koleżanka Rity w czarnych włosach spotkana przez głównych bohaterów w kafejce na początku filmu. 6/10
Stella - kobieta w średnim wieku mająca ochotę na bliskie spotkanie najpier1 z Benjim a później z całą trójką głównych bohaterów. 6/10
Zizi - prostytutka, do której udają się chłopaki 4/10