PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7194}

Lokator

Le locataire
1976
7,8 38 tys. ocen
7,8 10 1 38447
8,0 42 krytyków
Lokator
powrót do forum filmu Lokator

Witam, mam pytanie odnośnie filmu. To wszystko działo się w jego głowie, czy to jednak był spisek i chcieli by popełnił samobójstwo? Choć końcówka filmu pokazuje, że lokatorzy chcieli mu pomóc a nie go skrzywdzić. Jeśli zwariował, to byłoby bez sensu, bo Simon też zwariowała od tak? Jak rozumiecie motyw z obrazkami w toalecie? ja myślę, że ona po prostu interesowała się tym tematem, a narysowała to w ubikacji bo już cierpiała na jakieś zaburzenia, a ludzie patrzący się bez ruchu, może po prostu podziwiali te rysunki? Zostaje jeszcze sprawa, z tymi lokatorami, szczególnie kobieta z dzieckiem, co twierdziła, że jakaś kobieta ich prześladuje, oraz druga lokatorka co wypróżniła się na wycieraczki:)

Pawlovsky

Kobieta z kalekim dzieckiem i ta , która srała na wycieraczki to przecież ta sama osoba.

GarvinSitho

Tak? Mój błąd, dzięki:)

ocenił(a) film na 9
Pawlovsky

On był chory na schizofrenię paranoidalną, co w filmie jest coraz bardziej 'odkrywane'. Miewa halucynacje, omamy, które są dobrze przedstawione właśnie w tej scenie z sąsiadami po wyskoczeniu z okna (kiedy wydaje mu się, że są źli), albo wtedy, kiedy zajrzał w dziurkę w drzwiach. Wydaje mu się ciągle, że ktoś go prześladuje, szuka, ten cały spisek to nic innego jak jego urojenia. Ogółem, jest to według mnie świetne studium przypadku.

Arieelle

Tak, poprzednia lokatorka tez na to chorowala? tak bez powodu? :)

Pawlovsky

Ja podejrzewam tu metafizyczne podteksty. Stąd egipskie motywy, akcja z zębem ("w zębie jest cząstka naszej duszy") i gadka "powiem że to ja i moja głowa czy ja i moje ciało? jakim prawem głowa może nazywać się mną?". Pomyśl nad tym ;)