PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=569908}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112828
6,3 63 krytyków
Looper - Pętla czasu
powrót do forum filmu Looper - Pętla czasu

...jeśli młody looper zabija starego (tego, co sobie przeżył 30 lat na emeryturze, a później został cofnięty w czasie), to potem on sam (ten młody) przechodzi na emeryturę, żyje sobie 30 lat, narkotyzuje się, pije lub zakłada rodzinę (w sumie nie ważne co robi), a potem go łapią, cofają w czasie, aby jego własne alter ego zabiło go w przeszłości i tak oto można sobie żyć w pewnym sensie wiecznie, bo to alter ego w przeszłości z punktu widzenia swojego życia żyje w teraźniejszości i znowu przechodzi na emeryturę, a po 30 latach zostaje wysłany w przeszłość, by zostać zabitym...
Nie za bardzo zrozumiałem, kiedy się to kończy, czy zostało to wyjaśnione? Samo zamknięcie pętli tego chyba nie załatwia, albo po prostu jestem już stary i głupi (ale nie musicie się starać mnie w tym utwierdzać).
W każdym razie proszę o wyjaśnienie tej wątpliwości

ocenił(a) film na 6
Rafalisko30

W pętli postać będzie istnieć "wiecznie", ale świadomość tej postaci kończy się w momencie zamknięcia pętli. Jakbyś był takim Looperem to z Twojego punktu widzenia zabijasz siebie, żyjesz te trzydzieści lat a potem Cię cofają i giniesz.

ocenił(a) film na 6
lasoooch

Z punktu widzenia Loopera czas stoi w miejscu, a raczej cały czas się powtarza okres 30 lat. Przecież ten co zabija swoje alter ego zdaje sobie z tego sprawę, tym bardziej musi wiedzieć że go kiedyś wyślą w przeszłość na śmierć. Aby to wszystko (czas) ruszyło do przodu Looper "emeryt" musi w ciągu 30 lat swojej emerytury tak wpłynąć na jako taką przyszłość, by wysyłanie w przeszłość zostało zaniechane. Z punktu widzenia wszystkich ludzi, którzy nic nie wiedzą że ktoś się bawi czasoprzestrzenią nic się nie dzieje. Ale pod warunkiem, że 30-letnich okresów będzie określona liczba. Jeśli będzie to nieskończoność, to jest to paradoks czasoprzestrzenny i zagłada świata i ludzkości, jak by powiedział dr Emmet Brown.
A teraz już odstawiam zioło, bo chyba trochę popłynąłem, chociaż jestem w 100% pewny, że tok mojego myślenia jest słuszny.

ocenił(a) film na 8
Rafalisko30

I wydaje mi się jeszcze, że pętla czasu została przerwana kiedy mlody Joe zabił siebie w teraźniejszości, czyli nie przeżyje tych 30 lat, nie wyslą go w przeszłość i nie zostanie zabity przez swoje młodsze alter ego. Tylko, że wtedy co zrobi ówczesny Joe, który nie zamknie swojej pętli, bo nie będzie miał siebie z przyszłości?

ocenił(a) film na 6
Alderaanova

A co ma zrobić? Skoro się zabił, to nic już nie może zrobić, bo go już nie ma. Zmienić tu cokolwiek może tylko ten, kto zostanie wysłany z przyszłości, by powstrzymać młodego Joe przed samobójstwem.