PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=569908}
6,6 113 tys. ocen
6,6 10 1 112828
6,3 63 krytyków
Looper - Pętla czasu
powrót do forum filmu Looper - Pętla czasu

Mroczne Miasto, Matrix, Equilibium, Incepcja...wiecie co łączy te filmy??? Nie. Nie to że są do siebie w jakiś sposób podobne (fabuła, podróże w czasie lub w śnie lub w czymkolwiek innym). Chodzi o pomysł na film. Oglądając te produkcje miałem wrażenie że twórcy tych filmów nieźle się naćpali kręcąc je....są to filmy niesamowicie oryginalne, coś zupełnie nowatorskiego, oryginalnego. I taki według mnie jest też Looper. Naprawdę oryginalny i niesamowity pomysł na film. Ale niestety też nie do końca wykorzystany potencjał tej produkcji. Oczekiwałem czegoś więcej. Więcej akcji, więcej walk, więcej strzelanin, więcej pościgów. Film nudnawy. Ja oglądając go momentami lekko przysypiałem. Czego oczywiście nie uświadczyłem przy produkcjach o których wspomniałem na początku. Gdyby w Pętli Czasu było więcej akcji uznałbym ten film za genialny. Rzadko zdarza się oglądać tak dziwne a przy akcji oryginalne pomysły na film. Ja osobiście polecam Loopera ale też niestety lekko sie zawiodłem. Szkoda potencjału jaki drzemał w tym filmie.

teksas55

No i bardzo dobrze, że nie było za dużo sieczki w tym filmie, a filmy, które wymieniłeś nie były w cale oryginalne. Były bardzo dobre, co niektórym należy już się status kultowych, ale na pewno nie były oryginalne.

ocenił(a) film na 3
Private_Witt

Skoro nie były,to podaj mi film wcześniejszy niż Matrix,który w taki sposób przedstawiał świat jako program komputerowy i tak wykorzystał efekt slow motion? Albo film,który przedstawił świat bez uczuć jak Equilibium? Może chociaż coś z czego zerżnięto Incepcje? Mrocznego Miasta nie widziałem,ale jestem pewien,że w/w tytuły są oryginalne.

razzor91

Po pierwsze nie napisałem, że coś z czegoś zerżnięto, tylko, że nie były to oryginalne pomysły. Ciężko stworzyć coś nowego od podstaw w tematyce s-f biorąc bo jest do gatunek bardzo bogaty, mam w szczególności na myśli literaturę. Wypowiedziałem się ogólnikowo, a Ty od razu o Matrixie i programie komputerowym ( co do efektów to oczywiście, że bullet time był przełomowy, ale pisząc powyższe miałem jedynie na myśli fabuły). Jako świat w świecie Matrix nie jest niczym oryginalnym ( z resztą było nawet bardzo głośno o tym, że Wachowscy naruszyli czyjeś prawa autorskie). Obejrzyj Mroczne Miasto albo 13 Piętro. A co to Equilibrium to odsyłam do Orwella, Fahrenheit 451, THX 1138. Nic przełomowego.

Private_Witt

Wachowskich oskarżano że zerżnęli z Mrocznego Miasta właśnie...

ocenił(a) film na 4
teksas55

wymieniłeś cztery (moim zdaniem) genialne filmy, których prawie nic nie łączy z Looperem. Zgadzam się , że pomysł był świetny, dlatego go obejrzałam. Niestety w połowie zaczęłam mieć wrażenie, że oglądam jakąś ckliwą bajeczkę, a cała historia z podróżami w czasie jest tylko nieznaczącym dodatkiem w tle. A zakończenie doprowadziło mnie do szału!

ocenił(a) film na 8
teksas55

Cale szczescie, ze nie zabraklo tego o czym mowiles. Z gory wiadomo, ze ten film nie jest typowym gatunkiem akcji. Tobie to przeszkadzalo mi wrecz przeciwnie. Gdyby bylo wiecej strzelanin i tym podobnych rzeczy to z kolei ja bym sie nudzila. No coz nie wszystkich da sie zadowolic. Fabula moim zdaniem swietna, glowni aktorzy niczego sobie. Czy to jest ckliwa bajeczka? Nie powiedzialabym, przynajmniej ja nie odnioslam takiego wrazenia.

ocenił(a) film na 7
teksas55

Jak już ktos napisał, filmy które wymieniłeś nijak mają się do Loopera. W tego typu filmach trzeba nakręcić swój umysł by ogranąć temat podróży w czasie. Coś bardziej pod Efekt motyla, Przeczucie, Deja Vu itp. Akcji nie ma, ale jest łamigłówka kto jest kim i jak wpływa przyszłośc na przeszłośc i odwrotnie. Akcja w filmie jest wyważona i bardzo dobrze, bo zbyt wiele strzelanin zepsułoby ten obraz. Mimo wszystko kilka błędów się wdarło i jakoś nie porwał do końca. Solidne kino, ale bez iskry.