Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430115
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

Zawsze zastanawiało mnie co właściwie oznacza tytuł tego filmu? Dopiero niedawno miałem sposobność go obejrzeć i w filmie nie ma na ten temat ani słowa. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Sam film bardzo ciekawy, gra aktorska Nicholsona po prostu genialna!

użytkownik usunięty
krejzimen

Kiedyś się spotkałem z wypowiedzią na tym forum co oznacza ten tytuł. Pamiętam, że ktoś pisał o tym że kukułki nie zostają na długo w gniazdach albo że robią i uciekają. Głupio to zabrzmi, ale poczytaj o kukułkach na wikipedii ^^

ocenił(a) film na 10

chyba nie masz racji, bo określenie cuckoo's nest w jezyku angielskim oznacza szpital dla obłąkanych, stąd też tytuł, jak sądzę.

ocenił(a) film na 10

Kukułki nie zakładają gniazd tylko podrzucają swoje jaja innym ptakom, ich pisklęta po wykluciu wyrzucają inne młode z gniazda tak aby nowi rodzice karmili tylko je. jest takie stwierdzenie w języku angielskim cuckoo head oznaczające chorobe umysłową, wiec w pewnym sensie głowa każdego chorego ze szpitala jest takim kukułczym gniazdem. Polskie tłumaczenie może też oznaczać że chorzy są takimi podrzuconym kukułczymi jajami.

krejzimen

Tytuł filmu jest na podstawie książki. A w książce opisane jest "odmóżdżanie" Wodza. Jest frygment z wyliczanką, którą bodajże mówiła mu babcia. A wyliczanki brzmi tak :
"ona dobrym jest rybakiem. Łapie kurczaki i wsadza do paki. Kosz klosz kłódkę kładnie, trzy gąsiorki w stadzie. Jeden poleciał tam, drugi śmignął tam, a trzeci wzbił się nad kukułcze gniazdo.. "
Więc po części tytuł, może być od tego.
A po części, pewnie racje ma vahirua.
Ale pewności nie mam. :)
A film znakomity, genialny, wybitny. Książka jeszcze lepsza. Polecam.

jula_julkot

Dzięki za odpowiedzi.

Tak myślałem że tytuł to pewnie jakiś angielski idiom ale nie znałem określenia cuckoo's nest.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
krejzimen

Tuta masz co znaczy słowo cuckoo
http://pl.wiktionary.org/wiki/cuckoo