jakiej książki został nakręcony 'Lot nad...'. Potrzebuje dokładnego tytułu oraz twórcy. A tak wogóle to co mi polecacie na temat maturalny: Dzieło literackie a jego adaptacja filmowa? Oczywiście odpada Jadro Ciemności, Ojciec Chrzestny... myślałem cos o książkach wojennych najlepiej o vitnamie ale inne też moga być!:P dzieki z góry!
"Lot nad kukułczym gniazdem" autor - Ken Kesey
Co polecic jako temat na maturę? Ja bym polecił książkę "Lśnienie" Stephena Kinga i jej ekranizacje w reżyserii Stanleya Kubricka, choc film i książka znacznie się różnią to można na ich podstawie dokonac wnikliwej analizy ludzkiej psychiki, i dojśc do ciekawych wniosków ...no i zarówno książka jak i film są bardzo ciekawe :)
hmmm dzieki wielkie za takie potraktowanie tematu. !!!!!!! rzeczywiście z takimi ksiązkami można własnie dokonać ciekawej analizy ludzkiej psychiki! lecz może niekoniecznie 'Lśnienie' bo wydaje mi sie że jest to hmmm bardzo ciężka książka. oglądałem film i jest bardzo ciężki i nei wiem czy uda mis ię dokkonac własciwej analizy. !!! Lae proszę o kolejne typy własnie coś z tej beczki! filmy na podstawie książek traktujuących o psychice ludzkiej!! dzieki z góry !:)
Oj, jeżeli Lśnienie dla Ciebie za ciężkie, to nie tykaj się Lotu, bo to znacznie cięższy materiał (choć pozornie może wydawać się, co innego).
Ale z tych psychicznych, to polecam Mechaniczną pomarańczę, autorem książki Anthony Burgess. Możesz też spróbować z Człowiekiem słoniem i Forrestem Gumpem...