Witam. Czy ten tytuł można zinterpretować jednoznacznie? Może ktoś kto przeczytał książkę ma jednoznaczną odpowiedź?
Bardzo prosiłbym o pomoc w zinterpretowaniu tego tytułu
Witam,bardzo zaintrygowało mnie wasze pytanie..Dlaczego akurat ..Lot nad kukułczym gniazdem...Czemu taki tytuł nie inny..sama czesto sie nad tym zastanawiałam i napisze tak....a wiec ja jest po kilkunastym przeczytaniu ksiazki,bardzo ja lubie bardziej niz film..na wstepie przed powiescia jest wypisane pewna Wyliczanka Ludowa takiej oto treści...jeden poleciał tam,drugi poleciał siam a trzeci wzbił sie nad kukułcze gniazdo...
Logicznie rozumując kukułcze gniazdo to gniazdo puste - przecież ten okrutny ptak podrzuca swoje pisklaki obcym na wychowanie - zróbmy wiec sobie małą przenośnie w zwiazku z ludzmi i mamy gniazdo podrzutków, niechcianych, niekochanych czyli ten szpital - miejsce akcji. To bardzo osobiste tłumaczenie, ale może coś w nim jest.
ale przeciez ktoś z was moze powiedziec iż,, piszesz ze gniazdo jest puste wiec reasumujac nie powinno wnim byc zadnego pacjenta,, i oki zgodze sie z tym ale sa w nim ,,ludzie,, wyzuci z własnej woli, chęci działania, rządzonych, nie majacych prawa myślec i robic nic po swojemu, wg swojego uznania, czyli to gniazdo pełne jest ludzi, ale jakoby ich tam nie było...
i jeszcze ciekawostka..ale pewnie wiecie iż
?kukułcze gniazdo? (ang. cuckoo znaczy również wariat)
Ale wracjac do tych odrzucajacych swoje małe kukułek. Podobnie współczesne społeczeństwo odrzuca pewne słabe jednostki, które nie mogą nadążyć za resztą. Tworzymy dla nich miejsca odosobnienia - szpitale psychiatryczne np.
Co wy na to,czekam na kontr -interpretacje