Lot nad kukułczym gniazdem

One Flew Over the Cuckoo's Nest
1975
8,5 430 tys. ocen
8,5 10 1 430158
8,7 74 krytyków
Lot nad kukułczym gniazdem
powrót do forum filmu Lot nad kukułczym gniazdem

To wszystko co tu napisaliście to prawda. Jednak do tego trzeba wziąć pod uwagę że jest to wyliczanka. Jeden tu, drugi tu, a trzeci tam. To przydzielanie zadań w systemie społecznym czyli to kim każdy z nas zostanie jak dorośnie. Czyli zawód i miejsce świecie, czyli jak ktoś czytał to wie że przez całą książkę przewija się wątek trybików od maszyny. Trybikiem jest każdy z nas, a maszyna do zakład, miasto, państwo, świat, społeczeństwo. Po prostu trzeciemu w kolejce trafiło się siedlisko kukniętych czyli tych co mają kuku, a jego zadaniem jest wzbić się ponad gniazdo czyli wydobyć się stamtąd, a jednocześnie Zakład Psychiatryczny stanowi symbol świata usystematyzowanego którego anarchista McMurphy nie chce zaakceptować. W ostatniej części niepokorny obywatel buntownik zostaje siłą naprawiony i dostosowany do społeczeństwa co ma oznaczać, że można się ponad gniazdo wzbić, ale nie odlecieć. Ken Kessey ponadto pisał tę książkę pod wpływem substancji psychoaktywnych tzn. LSD i halucynogeny oraz poddał się elektrowstrząsom by wczuć się maksymalnie w fabułę oraz na trzy lata zatrudnił się w wariatkowie na sprzątacza. Film to jest pomyłka i w ogóle robi niepotrzebną zamotę ludziom którzy książki nie czytali. Wiem, bo czytałem tę książkę dwa razy, a styl życia Kesseya nie jest mi obcy.